26 aprilie 2024, 22:27

Contaminările cu noul coronavirus de la Wuhan, de zece ori mai mari decât s-a anunțat oficial

De câte ori, de la debutul pandemiei, nu v-ați întrebat cum de am pierdut, totuși, pe drum China, deși a fost epicentrul acesteia? Cum de a rămas în urmă, ca număr de contaminări, fiind depășită de SUA, de țări europene? Ei bine, poate cifrele nu au fost chiar cele mai precise. Și poate că numărul celor infectați cu noul coronavirus la Wuhan, de exemplu, a fost mai mare. O spune chiar un studiu.

Studiul, efectuat chiar de chinezi

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în Wuhan, „punctul zero” al pandemiei, ar fi de 10 ori mai mare decât cifrele anunțate oficial până acum de Beijing, potrivit unui studiu realizat chiar de autoritățile chineze.

Până în prezent, numărul oficial de infectări cu Covid-19 în Wuhan, este de 50.000 de persoane. Dar un studiu realizat de autoritățile chineze tocmai a pus sub semnul întrebării această cifră.

Potrivit testelor serologice efectuate în aprilie după apogeul epidemiei, 4,5% dintre rezidenții din Wuhan erau purtători de anticorpi, a anunțat Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în studiul său. Este cert că aceste persoane au fost infectate cu Covid-19, organismele lor au reacționat la prezența virusului, din moment ce au creat anticorpi, relatează BFM TV.

Având în vedere că orașul are 11 milioane de locuitori, acest procent de 4,5% ar însemna că aproximativ 480.000 de persoane au fost infectate: o cifră de zece ori mai mare decât cea oficială.

O subestimare a cazurilor?

Diferența poate fi cauzată de „o subestimare a cazurilor în timpul haosului de la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, când o mulțime de oameni nu au fost testați sau testele nu au fost fiabile”, a spus Huang Yanzhong, specialist în sănătate publică al Consiliului pentru Relații Externe, o organizație americană.

Noul coronavirus a apărut la sfârșitul anului trecut în orașul central al Chinei, plasat în carantină timp de 76 de zile începând cu 23 ianuarie 2020. Wuhan este de departe cel mai afectat oraș din China. Virusul a ucis 4.634 de oameni în întreaga țară, conform datelor oficiale, din care aproape 4.000 doar în orașul de pe malul fluviului Yangtze.

Totalul național al contaminărilor a ajuns la 87.000, potrivit ultimului raport oficial publicat miercuri. Ultimul deces a fost raportat în China la jumătatea lunii mai, când virusul se răspândise deja în întreaga lume, infectând peste 81 de milioane de oameni, din care 1,79 milioane mortal.

Măsuri stricte

Dar China nu include persoanele asimptomatice în bilanțurile sale, fapt ce explică, de asemenea, o parte a decalajului dintre numărul oficial de contaminări și numărul de persoane care prezintă anticorpi.

Qin Ying, expert în serologie la China Center for Disease Control, a explicat că aceste discrepanțe nu erau specifice țării asiatice. „Mai multe țări au publicat deja studii serologice similare și, în majoritatea cazurilor, purtătorii de anticorpi au fost mai numeroși decât cei infectați”, a asigurat ea.

Un total de 34.000 de persoane au fost testate în cadrul studiului publicat luni. Conform rezultatelor sale, rata de contaminare a atins o cotă maximă în luna aprilie, de 0,44% în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan. Întreaga provincie a fost în carantină până la sfârșitul lunii martie, iar Wuhan până la începutul lunii aprilie.

În urma testării a 12.000 de persoane din 6 provincii și orașe diferite ale țării, au fost confirmate doar 2 cazuri de infectare.

Aceste cifre confirmă faptul că epidemia a fost în mare parte limitată la orașul Wuhan, în timp ce conducătorii au paralizat practic economia întregii țări timp de câteva săptămâni pentru a stopa contagiunea.

În comparație, rata de prevalență a virusului a ajuns la 23% în septembrie, în New York, unul dintre cele mai afectate orașe din Statele Unite.

Vom fi din nou izolați?

Paradoxal, deși luptă cu succes împotriva virusului, China va trebui să se bazeze mai mult pe vaccinuri pentru a-și imuniza populația, potrivit lui Huang Yanzhong. „Este foarte probabil ca atunci când țările occidentale vor reveni la normalitate, China să fie nevoită să se izoleze din nou de lumea exterioară”, preconizează el.

China a fost criticată pentru modul în care a gestionat primele focare. În decembrie 2019, medicii din Wuhan care raportaseră o replică a Sars au fost interpelați de polițiști care i-au acuzat că au răspândit zvonuri false.

Un „jurnalist cetățean”, Zhang Zhan, care a vorbit despre carantina din Wuhan, a fost condamnat luni, 28 decembrie, la patru ani de închisoare pentru „provocarea unor neliniști”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol