8 decembrie 2024, 4:29

Contracepția hormonală și cancerul mamar: Nu există niciun motiv de panică

O nouă meta-analiză a confirmat riscul deja cunoscut al utilizării contracepției hormonale combinate în eventuala dezvoltare a cancerului mamar.

Analiza a completat informațiile care lipseau despre asocierea cu contracepția bazată exclusiv pe progesteron. Cercetătorii subliniază faptul că concluziile muncii lor nu ar trebui interpretate ca un motiv pentru retragerea imediată a contracepției care se potrivește unei anumite femei.

În schimb, potrivit acestora, riscul ușor crescut de a dezvolta cancer mamar ar trebui privit „în contextul beneficiilor bine dovedite ale utilizării pe termen lung a contracepției hormonale în anii fertili”.

Această meta-analiză este, așadar, unul dintre numeroasele exemple care arată cât de important este ca rapoartele despre riscurile utilizării contracepției hormonale să fie citite într-un context mai larg și atenția să nu fie concentrată pe o informație singulară, scrie publicația Zdravotnický deník din Republica Cehă.

Studiul a comparat datele despre aproximativ 10.000 de femei cu cancer mamar cu datele despre 18.000 de femei fără un astfel de diagnostic.

Echipa a urmărit apoi cum este utilizată contracepția în ambele grupuri, adică dacă este utilizată și, dacă da, ce metodă aleg femeile.

Riscul absolut de a dezvolta cancer mamar pe un orizont de cincisprezece ani crește de la 0,084% la 0,093% pentru femeile cu vârsta între 16 și 20 de ani care utilizează contraceptive hormonale orale.

La fiecare 100.000 de femei de o anumită vârstă care utilizează această metodă, peste 15 ani vor apărea 8 cazuri suplimentare de cancer mamar.

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, care folosesc contracepție hormonală orală, riscul crește de la 2% la 2,2%, adică peste 15 ani numărul va crește cu 265 de cazuri de cancer mamar la 100.000 de femei.

„La acest moment, orice femeie care folosește contracepție hormonală de orice fel, ar trebui să presupună că are un risc minim crescut de cancer mamar, care scade la valoarea inițială în decurs de zece ani, deși o mare parte a riscului dispare după patru ani de la oprirea tratamentului.

În comparație cu administrarea pilulei timp de 20 de ani, există un risc redus cu 40% pentru cancer ovarian și un risc redus cu 60% pentru cancer de endometru. Iar această protecție continuă timp de 30-35 de ani după oprirea administrării pilulei contraceptive”, explică Jen Gunter, medic ginecolog canadiano-american.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol