27 aprilie 2024, 6:05

Copiii din Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei

Copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani care locuiesc în Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei. Acțiunea de vaccinare a fost decisă dupa ce analiza (inclusiv genomică) a apelor reziduale din mai multe cartiere ale Capitalei a indicat prezența virusului poliomielitic pentru prima dată in ultimele patru decenii. Până acum, niciun caz clinic nu a fost depistat în Londra.

În apele reziduale din Londra a fost detectat virusul de 116 ori începând cu luna februarie.

Toţi copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic – fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină„, a declarat dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, notează news.ro.

UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului „a depăşit o reţea apropiată de câteva persoane”.

O reuniune a experţilor guvernamentali în vaccinuri – Comitetul comun pentru vaccinare şi imunizare – a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an şi nouă ani.

Părinţii şi îngrijitorii vor fi contactaţi de medicul de familie în cursul lunii următoare.

Aproape un milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile. Forma de vaccin pe care Marea Britanie o foloseşte încă din 2004 este  vaccinul inactivat – care conţine un virus „mort” şi nu prezintă niciun risc de răspândire.

”Aceasta este aplicarea în practică a conceptului de medicină personalizată – sau sănătatea publică de precizie, care presupune utilizarea noilor tehnologii (de tipul next generation sequencing) și a datelor provenind din surse asociate cu putere predictivă mare (analiză apelor reziduale dintr-un oraș), pentru a lua în timp real, proactiv, decizii de sănătate publică adresate țintit unui grup vulnerabil, nu întregii populații. Medicina prezentului, cu alte cuvinte”, comentează, în pagina sa de Facebook, Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.
Marius Geantă explică în postarea sa faptul că mai mult de 55 de state folosesc supravegherea genomică a apelor reziduale pentru a obține informații despre evoluția pandemiei.
În general, curba de creștere a depistării virusului în apele reziduale anticipează cu 10-14 zile curbă creșterii numărului de cazuri de infectare, un interval de aproape două săptămâni în care sistemele de sănătate publică pot implementa măsurile necesare.

sursa foto: jurnalul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol