27 aprilie 2024, 7:48

Copiii sub 10 ani au cele mai mari niveluri de anticorpi anti-COVID. „Dublu față de adolescenți”

Copiii cu vârste mai mici de 10 ani prezintă niveluri de anticorpi mai mari după infectarea cu noul coronavirus în comparaţie cu adolescenţii şi cu adulţii, potrivit unui nou studiu.

Acest studiu, realizat de Weill Cornell Medicine şi publicat în revista ştiinţifică JAMA (Journal of the American Medical Association), ar putea să răspundă, parţial, la o întrebare care este în continuare studiată intens de către cercetători: De ce sunt copiii mai puţin afectaţi de formele simptomatice de COVID-19?

Anticorpii sunt sintetizaţi pe cale naturală de organism în prezenţa unui virus, cu scopul de a lupta împotriva acestuia şi de a îl elimina, scrie Le Figaro.

Cercetătorii au analizat peste 31.000 de teste serologice efectuate în New York între aprilie și august 2020. S-au concentrat asupra celor care au fost pozitive și, prin urmare, indică o vindecare după COVID-19.

Conform rezultatelor, copiii cu vârsta cuprinsă între unu și zece ani au dezvoltat un nivel mediu de anticorpi IgG (pentru imunoglobuline G, clasa de anticorpi prezenți cel mai mult în sânge), „semnificativ mai mare” decât la adulți.

În plus, cele mai reduse niveluri de anticorpi IgG au fost observate la adulții tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani.

Cifra crește apoi odată cu vârsta, din motive „care rămân neclare”, potrivit autorilor. Au fost efectuate analize suplimentare asupra unui număr mai mic de probe de sânge prelevate de la copii, adolescenți și adulți tineri, pentru a compara mai bine răspunsul imun dintre aceste grupuri.

Nivelul mediu al anticorpilor IgG s-a dovedit a fi de două ori mai mare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani decât la adolescenți (de la 11 la 18 ani), care aveau la rândul lor cantități duble față de adulții tineri (de la 19 la 24 de ani).

„Rezultatele noastre sugerează că diferențele în manifestările clinice ale COVID-19 la pacienții copii, comparativ cu cele la pacienții adulți, s-ar putea datora parțial unui răspuns imun legat de vârstă”, scriu autorii.

„Datele noastre pot explica parțial nivelul general mai scăzut al cazurilor simptomatice sau severe ale bolii la copii”.

Un alt punct de remarcat: testele serologice s-au dovedit a fi pozitive pentru o proporție similară de copii și adolescenți ca și la adulți. Acest lucru sugerează că cei mici, chiar dacă fac mai rar forme simtomatice, „ar putea reprezenta un rezervor semnificativ de transmitere” a COVID-19-19, notează autorii.

Luna trecută, un studiu apărut în revista Nature a sugerat că micii pacienţi se apără mai bine împotriva noului coronavirus graţie unui mai bun răspuns imunitar înnăscut, care intervine în prima linie de luptă cu infecţiile şi care acţionează înaintea imunităţii dobândite (din care rezultă anticorpii).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol