Când vine vara și lumea face eforturi de relaxare, că doar vin concediile, iată că de la noul coronavirus nu avem vești tocmai bune. Din contră. Oamenii de știință din Africa de Sud trag un semnal de alarmă.
Două noi sub-variante ale variantei Omicron a coronavirusului se pot sustrage anticorpilor generaţi în urma infectării anterioare suficient de bine pentru a declanşa un nou val, însă sunt mult mai puţin capabile să reziste în sângele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, au constatat oamenii de ştiinţă din Africa de Sud, potrivit Reuters.
Cercetători de la mai multe instituţii au analizat sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron – pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a adăugat luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 39 de participanţi infectaţi cu Omicron anterior, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut.
Reacția vaccinaților și cea a nevaccinaților
Cincisprezece participanţi erau vaccinaţi – opt cu vaccinul produs de Pfizer, şapte cu cel produs de Johnson & Johnson – în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi.
„Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare… şi ar trebui să fie mai bine protejat”, se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, dată publicităţii în acest weekend.
În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 şi BA.5 comparativ cu sub-varianta BA.1 a Omicron. Probele de sânge prelevate de la persoanele vaccinate au prezentat o scădere de trei ori.
Africa de Sud ar putea intra în al cincilea val
Africa de Sud ar putea intra într-un al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se estimase, au anunţat vineri autorităţile şi oamenii de ştiinţă, pe fondul unei creşteri susţinute a numărului de cazuri de infectare ce pare să fie determinată de sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.
Doar aproximativ 30% din populaţia de circa 60 de milioane a Africii de Sud este complet vaccinată.
„Pe baza sustragerii de la neutralizare, BA.4 şi BA.5 au potenţialul de a conduce la un nou val de infectări”, se arată în studiu.
Avertismentul lui Bill Gates
Pe de altă parte, fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, una dintre vocile cele mai de seamă în timpul pandemiei, a insistat asupra faptului că maladia COVID-19 ar putea avea în continuare un mare impact asupra vieților noastre.
”Există încă un risc de peste cinci la sută ca o nouă variantă să fie generată, care să fie și mai transmisibilă decât precedenta și mai letală”, a declarat Gates pentru Financial Times.
În ciuda spuselor sale, el a insistat că nu trebuie să se creeze panică. Orice ar fi, Gates a insistat că trebuie prudență și ca guvernele din lumea întreag să se bazeze pe informatică și pe epidemiologi. Această linie de acțiune ar servi la prezicerea posibilelor pandemii care ar putea afecta umanitatea în viitor.
”Suma care trebuie investită urgent în sistemele de sănătate este mică, comparativ cu beneficiile”, a declarat Gates. ”Actuala finanțare a Organizației Mondiale a Sănătății nu ia pandemia în serios”, a mai spus Gates, potrivit Marca.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol