8 mai 2024, 16:46

CORONAVIRUS. Infectarea de pe obiecte, extrem de redusă

Ceea ce bănuiam cu toții de ceva vreme – că doar împlinim un an de pandemie, în curând – se confirmă. Nu există motive de îngrijorare. Este extrem de greu să te infectezi cu coronavirus  dacă atingi unele obiecte contaminate.

Clanţele uşilor, butoanele automatelor sau alte butoane pe care se apasă, precum cele ale liftului. Cărucioarele de supermarket sau butoanele de la POS. Poate chiar banii. Coronavirusul se poate găsi pe obiectele atinse de multe persoane, dar probabilitatea de contagiune pe această cale este mică, potrivit unor cercetări.

Astfel, Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology  vorbește despre o probabilitate de a fi contaminat de coronavirus de mai puţin de 5 cazuri la 10.000, scrie Le Temps.

Două studii la care a contribuit Institutul de cercetări privind apa (Eawag) arată că nu există reale motive de îngrijorare: probabilitatea de a te infecta cu SARS-CoV-2 în acest fel este mult mai mică decât pe alte căi.

CORONAVIRUS. Infectarea de pe obiecte. Au fost analizate 350 de probe

Biologii au analizat aproape 350 de probe prelevate între aprilie şi iunie 2020 de pe suprafaţa uşilor de magazin, capacelor coşurilor de gunoi, tastele distribuitoarelor de bilete, mânerele pompelor de benzină sau butoanele semafoarelor pentru pietoni.

În 29 de probe, adică 8% dintre cazuri, a fost detectat efectiv material genetic al virusului. Totuşi, concentraţiile erau atât de mici, încât cercetătorii estimează că probabilitatea de contagiune prin intermediul acestor suprafeţe contaminate este foarte mică: „Mai puţin de 5 cazuri din 10.000”, potrivit lui Timothy Julian, de la Eawag, citat joi într-un comunicat al institutului.

Cum rămâne cu spălarea mâinilor?

Într-un al doilea studiu, biologii au combinat modelele de evaluare a riscului pentru a afla dacă dezinfectarea suprafeţelor şi spălarea mâinilor sunt eficiente pentru a reduce riscul.

Rezultatul este foarte clar: în vreme ce utilitatea dezinfectării punctelor de contact depinde de foarte mulţi factori şi se dovedeşte destul de slabă, dezinfectarea mâinilor oferă o protecţie universală şi reduce riscul de contaminare cu mai multe ordine de mărime.

Totuși, suprafeţele de contact care pot fi contaminate o perioadă mai lungă, precum mesele sau vesela din restaurante, nu au fost obiect al studiului. „Probabilitatea ca cineva să tuşească sau să strănute pe o masă şi ca picături conţinând concentraţii mari de virus să se găsească pe suprafaţa mesei este mult mai mare decât pe un buton sau o clanţă de uşă”, arată Timothy Julian.

Dezinfectarea meselor din restaurant şi curățarea cu meticulozitate a veselei şi tacâmurilor sunt deci esenţiale. Aceste lucrări, conduse de cercetători americani şi britanici, sunt publicate în revista „Environmental Science and Technology Letters”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol