8 august 2020, 18:09

Creațiile SF, un ”avertizor de integritate” pentru virusurile ucigașe

V-ați gândit cumva la asta? Mai ales iubitorii de opere științifico-fanstastice. V-ați gândit că acum trăiți pe platourile unui film sau printre paginile unei cărți cu literatură SF? Nu aveți un deja vu, de pe ecrane sau din cărți? Jurnaliștii francezi de la agenția de presă France Presse s-au gândit.

Elementul generator de stres

Un virus invizibil şi generator de stres, decese în cascadă, jumătate din omenire care trăieşte în izolare – pandemia actuală rezonează cu o serie de creaţii SF care i-au avertizat de mult timp pe oameni, reamintindu-le că specia umană ar putea să poarte şi denumirea de „Homo vulnerabilis”, scrie lesoleil.com.

„Dacă domeniul ştiinţifico-fantastic are o utilitate, pe lângă plăcerea lecturii, este aceea de a încerca să vedem, bazându-ne pe prezent, ce se poate petrece în viitor şi să spunem: atenţie!”, a declarat scriitorul Jean-Pierre Andrevon, autorul cărţii „Le monde enfin”, o operă devenită clasică în universul literaturii SF, ce prezintă o lume după o pandemie.

Una dintre miile de catastrofe care ne așteaptă

Or, „epidemia face parte din miile de catastrofe care ne aşteaptă sau care, în orice caz, sunt posibile, probabile”, a adăugat romancierul francez.

De la romanul „The Last Man”, publicat în 1826 de Mary Shelley (creatoarea personajului Frankenstein), până la actualul serial TV „Years and Years”, cu Emma Thompson, şi trecând printr-o serie de creaţii precum lungmetrajul „Contagion”, de Steven Soderbergh, virusurile au invadat universul creaţiilor SF cu mult timp înainte ca SARS-CoV-2 să apară pe planeta noastră.

Virusurile, clienții universului SF

”Virusurile sunt clienţi atât de buni ai universului SF pentru că modul lor de transmitere prin intermediul fluidelor vitale (sânge, salivă, spermă), panoplia pericolelor create de ele, posibila lor stare de latenţă (un virus poate să rămână în organism, fără să provoace daune, până când…), propagarea lor fulgerătoare şi consecinţele lor devastatoare (fizice şi mentale) ne îngrozesc şi ne reamintesc fără încetare că Homo sapiens este înainte de toate Home vulnerabilis”, au declarat cercetătorii Roland Lehoucq şi Jean-Sebastien Steyer în volumul „La science fait son cinema”.

Fiecare scriitor adaugă apoi o tuşă personală: pentru unii, virusurile pot duce la „zombificarea” omenirii (filmele „28 Days Later”, de Danny Boyle, şi „World War Z”, de Marc Forster), la prăbuşirea sistemului economic (filmul „Rise of the Planet of the Apes”, de Rupert Wyatt) sau la revirimentul vegetaţiei şi al animalelor sălbatice (cartea „Un monde enfin”, de Jean-Pierre Andrevon).

„Adeseori, în domeniul SF, pandemia duce la moartea omenirii, dar nu şi a restului planetei, reflectând un gând destul de vechi: omul este o specie ca oricare alta, ce va dispărea la un moment dat”, a explicat pentru AFP Natacha Vas-Deyres, profesoară la catedra de Litere din cadrul Universităţii Bordeaux-Montaigne.

Va dispărea virusul din creaţiile SF?

Actuala pandemie reflectă de asemenea o altă tematică îndrăgită în domeniul SF: uşile închise, considerate „o metaforă a izolării”, cu întregul său lot de comportamente deviante, aşa cum sunt ele prezentate în „Platform”, un film spaniol regizat de Galder Gaztelu-Urrutia.

Totodată, domeniul SF se alimentează şi din cel al ştiinţei: în cartea sa „Fever”, scriitorul Deon Meyer, bazându-se pe sfaturile oferite de Wolfgang Preiser, cercetător la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, şi de Richard Tedder, profesor la University College London, a ales ca personaj principal un virus care ucide 95% din populaţia lumii.

Iar pentru a scrie scenariul filmului „Contagion”, Scott Z. Burns, intervievat de revista Variety, a dezvăluit că s-a întâlnit cu Ian Lipkin de la Universitatea Columbia din New York şi cu epidemiologul Larry Brilliant.

„În ceea ce priveşte chestiunile ecologice, noi am tras de multă vreme semnale de alarmă”, a adăugat, cu regret, romancierul francez Jean-Pierre Andrevon. „E suficient să priveşti cifrele, e suficient să priveşti evoluţia societăţii pentru a te gândi la ceea ce se poate întâmpla peste 20 sau 50 de ani”, a concluzionat autorul francez de science-fiction Jean-Pierre Andrevon.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.