24 iunie 2024, 15:40

Creștere record a nivelurilor de CO2 la nivel global

Recent, cercetătorii au observat cea mai mare creștere anuală a nivelului de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. În martie, concentrația globală medie de CO2 a fost cu 4,7 părți pe milion mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este cea mai mare creștere înregistrată într-un singur an.

Creșterea a fost cauzată de evenimentul climatic El Niño și de emisiile continue de gaze de la arderea combustibililor fosili și defrișări, scrie The Guardian. Ralph Keeling, directorul Programului de CO2 de la Scripps Institution of Oceanography, a subliniat că nu doar concentrațiile de CO2 sunt în creștere, ci și ritmul acestei creșteri.


Figura 1. Grafic realizat de către Guardian pe baza informațiilor oferite de Dr. Xin Lan, NOAA/GML and Dr. Ralph Keeling, Scripps Institution of Oceanography

Impactul asupra climei la nivel global
Măsurătorile efectuate la stația de pe vulcanul Mauna Loa din Hawaii arată că nivelul de CO2 a ajuns la aproximativ 426 părți pe milion, cel mai ridicat din ultimele milioane de ani. Înainte de revoluția industrială, nivelurile de CO2 erau stabile, la aproximativ 280 părți pe milion.

Această creștere rapidă a CO2 amenință cu schimbări climatice grave, cum ar fi valuri de căldură extreme, inundații, secete și incendii. De exemplu, seceta fără precedent din regiunea Amazoniană din 2023 a fost cauzată în principal de schimbările climatice, afectând grav pădurea tropicală, crucială pentru stocarea carbonului.

Prăpastia dintre știință și politici
Cu toate acestea, există o prăpastie semnificativă între avertismentele comunității științifice și acțiunile guvernelor. Deși cercetătorii subliniază urgența reducerii emisiilor, politicile guvernamentale nu reușesc să abordeze adecvat criza climatică. De exemplu, anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, demonstrând această discrepanță.

Revoluția energiei curate
În ciuda acestor provocări, există speranță având în vedere că revoluția energiei curate progresează rapid. Energia solară și eoliană au devenit cele mai ieftine surse de energie, cu investiții masive în tehnologii verzi. Se estimează că acestea vor depăși cărbunele ca sursă principală de energie electrică până în 2025, reflectând o schimbare revoluționară în sectorul energetic.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol