28 aprilie 2024, 19:32

Criză climatică: Cât de grave sunt deja efectele încălzirii globale?

În contextul în care la Dubai începe summitul ONU privind schimbările climatice (COP28), discuțiile privind limitarea încălzirii globale la 1,5°C se vor confrunta cu o realitate dură.

Temperaturile globale au crescut brusc în ultimul an, media lunară globală depășind în timpul verii cu 1,5°C nivelurile preindustriale.

În unele zile din noiembrie 2023, pentru prima dată, creșterea temperaturii a depășit chiar și 2°C, scrie ediția internațională a The Conversation.

Dovezile rezultate în urma acestui „bilanț” la doi ani sunt acum disponibile și arată cât suntem de departe de atingerea obiectivelor noastre.

Pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C, țările trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu peste 40 % până în 2030, însă în prezent emisiile sunt în creștere.

Într-adevăr, schimbările climatice s-au accelerat, dar această creștere a ritmului a fost prezisă în întregime de modelele climatice și era de așteptat ca acest lucru să se întâmple din cauza faptului că emisiile de gaze cu efect de seră sunt la un nivel record.

După cum a constatat bilanțul global, politicile de reducere a emisiilor sunt încă departe de ceea ce este necesar pentru a menține temperaturile mult sub 2°C – ca să nu mai vorbim de 1,5°C.

Raportul ONU, publicat recent, privind discrepanțele în materie de emisii din 2023, care monitorizează progresele înregistrate în ceea ce privește limitarea încălzirii globale, reflectă aceeași preocupare.

Raportul a arătat că lumea se îndreaptă spre o încălzire globală de 2,9°C, și poate chiar mult mai mult, înainte de sfârșitul acestui secol.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol