3 mai 2024, 4:42

Criză climatică: În Antarctica, animalele au evoluat fără un impact semnificativ din partea paraziților

Până de curând, paraziții sangvini transmiși de căpușe nu au fost identificați în Antarctica.

Primii paraziți descoperiți în 2013 la pinguinii Chinstrap de pe Insula Deception, și de asemenea în Insulele Shetland de Sud, erau protozoare din grupul Babesia, care atacă celulele roșii ale sângelui și pot provoca babesioză.

Există mai multe specii de Babesia în Europa, dintre care unele pot provoca boli la câini, altele la animalele din zootehnie iar altele la oameni, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

În Antarctica, animalele au evoluat fără un impact semnificativ din partea paraziților. Totul indică acum că schimbările climatice vor modifica această situație.

Există mai multe specii termofile care își pot aduce paraziții acolo. În Europa de Est situația este similară; sunt mai multe căpușe, iar intervalul lor de apariție se extinde.

„În partea lumii unde trăim noi, căpușele pe care majoritatea le întâlnim, căpușa comună sau căpușa pe care o găsim în iarbă, își așteaptă gazdele în iarbă și pe alte plante relativ joase.

Important de reținut că afirmația cum că acestea sar din copaci reprezintă doar un mit! În Antarctica, căpușele se ascund printre plantele pitice sau licheni și pe sub pietre.

Acestea ies din ascunzătorile lor pentru a-și căuta în mod activ gazde”, susține Katarzyna Tołkacz de la Institutul de Biochimie și Biofizică al Academiei Poloneze de Științe din Varșovia.

Ea investighează legătura dintre schimbările climatice și răspândirea paraziților la pinguinii care cuibăresc în Antarctica.

Sursa foto: Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol