Potrivit UNESCO, autoritățile italiene fac prea puțin pentru a proteja orașul de efectele devastatoare ale încălzirii globale. Organizația critică și turismul necontrolat.
Veneția, care este situată în nordul Italiei, cu deschidere la Marea Adriatică, este considerată – cu monumentele și canalele sale unice – unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Principala sursă de venituri a orașului o reprezintă turismul.
Însă un raport recent al UNESCO acuză autoritățile italiene de „lipsa viziunii strategice” în abordarea problemelor cu care se confruntă unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia.
Schimbările climatice și turismul excesiv. În acest context, dacă autoritățile orașului nu implementează un plan de redresare, Veneția și-ar putea pierde statutul de oraș de patrimoniu, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza.
Principala problemă este creșterea nivelului mării, care amenință în mod regulat să inunde partea istorică a Veneției, înconjurată de apă. O inundație masivă a avut loc în noiembrie 2019.
Au fost inundate palatele venețiene, bibliotecile, bisericile, beciurile și parterul caselor, unde apa sărată murdară a băltit multe zile. Pierderile au fost ulterior estimate ca fiind în jur de un miliard de euro.
Riscul unei alte inundații majore a revenit trei ani mai târziu, dar orașul a fost protejat de apele crescute prin baraje speciale.
UNESCO mai subliniază că aproximativ 28 de milioane de turiști vizitează anual Veneția.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol