19 martie 2024, 5:22

Crucificarea, între mit și realitate. Descoperirea antropologului român care a schimbat istoria creștinilor

Descoperirea unui antropolog român a revoluționat iconografia creștină. În anul 1967 Nicu Haas găsea într-un cimitir scheletul uni tânăr crucificat în urmă cu 2.000 de ani. Pe baza acestuia, omul de știință român a putut să emită o concluzie care a zdruncinat din temelii tot ce se știa despre istoria crucificării. Potrivit acestuia, poziția pe cruce a oamenilor uciși prin crucificare nu este aceeași cu cea prezentată de iconografia creștină.

Potrivit Adevarul.ro, antropologul român a fost chemat să studieze 35 de schelete ale unor oameni din Ierusalim. După ce a studiat cu atenție rămășițele, a putut observa că oasele călcâielor unui adult, de sex masculin erau străpunse de un cui de fier ruginit, ce avea o dimensiune de 17 – 18 centimetri. A realizat la scurt timp că se află în fața unui act de crucificare, iar la o analiză mai concretă a putut stabili chiar și data la care a fost crucificat.

După estimările sale, acesta a concluzionat faptul că actul de crucificare a avut loc în anul 7 atunci când evreii s-au răsculat împotriva romanilor sau în timpul distrugerii Templului.

Acest lucru a făcut să existe și prima dovedire, din istoria umanității, cu probe materiale a felului în care se realiza pedepsirea prin crucificare a oamenilor pe un suport de lemn. În procesul de reconstituire a actului de crucificare, Nicu Haas a folosit o cruce normală în formă de T. Însă, acesta a mai descoperit și faptul că acest ”suport de tortură” ar mai fi fost folosit și de egiptenii antici.

Se pare că acesta ar fi reprezentat victima, așa cum bine știm, cu brațele întinse pe orizontală. Însă, acesta a specificat faptul că acele cuie au fost bătute în oasele antebrațelor și nu în palme, așa cum ne prezintă religia. Omul de știință a mai precizat și că dacă acele cuie ar fi trecut doar prin palme, acestea s-ar fi desprins de pe cruce din cauza greutății corpului.

Descoperirea sa a stârnit, însă, destul de multe reacții din toate colțurile lumii: „Zeci şi zeci de scrisori au sosit din toate colţurile lumii, în care întrebarea principală era dacă se poate dovedi că scheletul crucificatului găsit la Ierusalim era cel al lui Iisus. Nicu a răspuns tuturor că nu va fi niciodată posibil de ştiut. În primul rând, după religia creştină, corpul lui Iisus s-a ridicat în ceruri. De altfel, niciun schelet crucificat găsit, sau care va fi găsit, nu poate avea un semn distinctiv că ar aparţine lui Iisus“, spune Hava Haas.

Citiți  mai mult pe Adevarul.ro. 

Sursă Foto: newsbeezer.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol