8 decembrie 2024, 1:34

Cum a ajuns ONU în centrul unui scandal uriaș. România suspendă, la rândul ei, contribuția financiară pentru UNRWA

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că România oprește plata contribuției la agenția ONU pentru refugiații din Palestina, UNRWA. Decizia vine la cel puțin două zile după ce multe alte state au anunțat, pe rând, suspendarea acestor contribuții financiare. Dar ce a putut duce la luarea unei astfel de decizii, mai ales că este vorba despre o agenție a Națiunilor Unite, destinată refugiaților? Deci, civilă. Deci, teoretic, de apărare a drepturilor și ajutorare a unei categorii defavorizate de populație: refugiații. Ei bine, UNRWA se află în centrul unui uriaș scandal. Israelul acuză UNRWA de implicare în atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, soldat cu moartea a cel puțin 1.140 de persoane în Israel și luarea a peste 200 de ostatici israelieni.

Nu s-a ajuns aici întâmplător

Cum s-a putut ajunge în acest punct? Ei bine, nu peste noapte. Acuzații de complicitate și bună ”coabitare” cu mișcarea teoristă Hamas există de mai mult timp. Israelul le-a tot lansat, dar până acum, când lucrurile au căpătat proporții tragice, și când Israelul susține că există probe serioase pentru aceste acuzații, nu a prea fost luat în seamă. De data aceasta secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a anunțat personal că, dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”.

Concediați? Adică se recunoaște fățiș implicarea lor în aceste atacuri odioase!

„Organizaţia Naţiunilor Unite ia măsuri rapide în urma acuzaţiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)”, a declarat duminică Guterres, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă şi că urmează o analiză independentă.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a mai spus secretarul general.

Șase lucrători ai Agenției pentru Lucrări și Ajutor al Națiunilor Unite  UNRWA au făcut parte din valul de militanți palestinieni care au ucis aproape 1.200 de persoane în cel mai mortal atac asupra evreilor de la Holocaust încoace, potrivit informațiilor de care dispune presa internațională până la acest moment. Doi au ajutat la răpirea israelienilor, dintre care unul era consilier școlar. Alți doi au fost reperați în locurile unde zeci de civili israelieni au fost împușcați și uciși. Alții au coordonat logistica pentru asalt, inclusiv procurarea de arme, scrie The Wall Street Journal.

”Oripilat”, dar cere continuarea finanțării

Ditai secretarul general al forului mondial care ar trebui să mențină pacea și securitatea civililor și să ajute populațiile în nevoie recunoaște că a fost ”oripilat” de aceste acuzații, că este nevoie de o anchetă pe marginea acestora, dar susține continuarea finanțării agenției ONU care sprijină 2 milioane de locuitori din Gaza care depind de acest „ajutor critic” pentru „supravieţuirea zilnică”. Guterres a avertizat că finanţarea actuală a agenţiei „nu îi va permite să îndeplinească toate cerinţele pentru a-i sprijini în februarie”.

„Deşi le înţeleg îngrijorarea – eu însumi am fost oripilat de aceste acuzaţii – fac un apel ferm la guvernele care şi-au suspendat contribuţiile pentru ca, cel puţin, să garanteze continuitatea operaţiunilor UNRWA”, a declarat Guterres.

Imediat după acuzațiile formulate de Israel, Statele Unite au anunţat vineri încetarea temporară a oricărei contribuţii financiare viitoare către UNRWA, urmate de Canada, Australia, Italia, Regatul Unit, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania. Elveţia, pe de altă parte, aşteaptă să aibă mai multe informaţii înainte de a lua o decizie cu privire la ajutorul acordat UNRWA. Între timp, și alte state au anunțat suspendarea ajutorului.

Uniunea Europeană cere audit asupra funcționării UNRWA

Uniunea Europeană a cerut luni un audit asupra funcţionării agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

„Cerem (UNWRA) să accepte ca un audit să fie efectuat de experţi independenţi, aleşi de Comisia Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia din urmă, Eric Mamer.

Comisia a mai precizat că va decide dacă îşi suspendă sau nu finanţarea UNRWA în funcţie de rezultatele anchetei deschise de ONU. Ea a adăugat că nicio plată nu este prevăzută până la sfârşitul lunii februarie.

„Comisia va examina acest subiect în lumina rezultatului anchetei anunţate de ONU şi acţiunile pe care le va întreprinde”, a precizat ea într-un comunicat.

„Este absolut normal să cerem ca aceste acuzaţii să fie clarificate şi investigate dat fiind că suntem unul dintre principalii donatori” de ajutor umanitar şi de dezvoltare pentru palestinieni, a adăugat Mamer.

MAE român a luat notă cu maximă îngrijorare și așteaptă investigații

„MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA – în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate și aprofundate ale ONU.

Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate și ne exprimăm toată încrederea că investigațiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenția Secretarului General al organizației, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp.

Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA”, a anunțat ministerul.

MAE mai precizează că nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a menține coordonarea cu partenerii României, inclusiv la nivel european.

UNRWA este cea mai mare agenție a Națiunilor Unite, având peste 30.000 de angajați, dintre care 99% sunt palestinieni recrutați local. Cartierele generale ale UNRWA sunt împărțite între Fâșia Gaza și Amman. Operațiunile sale sunt organizate în cinci regiuni – Iordania, Siria, Liban, Cisiordania și Gaza.

UNRWA a fost înființată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) după războiul arabo-israelian din 1948 pentru a oferi asistență umanitară palestinienilor strămutați. Organizația îi caracterizează pe refugiații palestinieni ca fiind orice „persoane al căror loc de reședință obișnuit a fost Palestina în perioada 1 iunie 1946 – 15 mai 1948 și care și-au pierdut atât locuința, cât și mijloacele de trai ca urmare a războiului din 1948″.

În prezent, 5,9 milioane de oameni se încadrează în această descriere, aceștia fiind în mare parte descendenții refugiaților inițiali. Israelul a respins posibilitatea de a le permite palestinienilor strămutați să se întoarcă acasă, argumentând că acest lucru ar schimba caracterul evreiesc al țării.

Agenția administrează facilități medicale și educaționale, inclusiv centre de formare a profesorilor și aproape 300 de școli primare – și produce manualele care îi educă pe tinerii palestinieni. Numai în Gaza, are aproximativ 13.000 de angajați. Fiind cea mai mare agenție a ONU care operează în Gaza, ea este esențială pentru eforturile umanitare.

În același timp, a devenit o unealtă în jocurile politice, fiind folosită de diferite tabere de-a lungul anilor.
Detaliile privind acuzațiile aduse de Israel sunt puține. Nici Israelul, nici UNRWA nu au precizat natura presupusei implicări a angajaților UNRWA în sângerosul asalt al Hamas din 7 octombrie.

Doi au participat la luarea de ostatici israelieni, alții au cărat muniție și au coordonat vehicule în ziua atacului

Un oficial israelian a declarat vineri pentru CNN că Israelul a împărtășit informații, atât cu UNRWA, cât și cu SUA, despre 12 angajați ai agenției care ar fi fost implicați în atacurile din 7 octombrie.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că a primit „informații despre presupusa implicare a mai multor angajați”.

Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară în Gaza, el a decis „să rezilieze imediat contractele acestor membri ai personalului și să lanseze o anchetă pentru a stabili adevărul”, potrivit unui comunicat de presă.

De partea sa, Hamas a cerut „Națiunilor Unite și organizațiilor internaționale să nu cedeze în fața amenințărilor și șantajului”, acuzând Israelul că vrea să-i priveze pe locuitorii din Gaza de orice ajutor internațional.

Cel puțin 1.200 de angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni sunt membri ai Hamas sau Jihad Islamic, potrivit unei surse din serviciile secrete israeliene, citată de Wall Street Journal. Acest număr reprezintă aproximativ 10% din personalul UNRWA din Gaza.

Un raport publicat de The New York Times a sugerat că serviciile de informații israeliene au putut determina participarea lucrătorilor UNRWA la atac urmărindu-le telefoanele, care ar fi fost folosite în Israel în acea zi.

Raportul, publicat duminică seara, a adăugat că Israelul a urmărit și apelurile telefonice din Gaza, în care suspecții au discutat despre implicarea lor în atacul Hamas. În plus, se spune că trei persoane au primit „mesaje text prin care li se ordona să se prezinte la punctele de adunare” pe 7 octombrie, iar o persoană ar fi fost instruită să aducă muniție depozitată la domiciliul său.

Lucrătorii UNRWA au fost acuzați că au ajutat Hamas să organizeze și să comită atacul din 7 octombrie care a ucis 1.200 de oameni în Israel și a declanșat războiul în Gaza.

UPDATE

Comisia Europeană a anunțat suspendarea tuturor fondurilor acordate UNRWA.

Sursa foto: Twitter/X


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol