30 aprilie 2024, 14:36

Cum ar arăta o lume în care banii cash nu mai există? Pastila de (dez)informare, de la Digi 24, ne oferă răspunsuri

Cum ar arăta o lume în care banii cash nu mai există? Sunt voci care susțin că Uniunea Europeană ar încerca să atingă un astfel de obiectiv. Euroscepticii cred că eliminarea banilor fizici e doar primul pas către un control mai mare al blocului european asupra propriilor cetățeni.

Digitalizarea a schimbat, și va continua să schimbe, felul în care oamenii fac plăți. Opțiunile de plată din ziua de azi sunt, într-un fel, de nerecunoscut comparabil cu ce era acum 10 ani, de exemplu. Poți folosi un device sau o aplicație, poți plăti cu ceasul de la mână la cumpărături, poți folosi aplicația pentru achitarea n0tei de plată la restaurant înainte chiar să-ți fi fost debarasată masa.

Dar câți dintre noi mai folosim cash-ul în viața de zi cu zi? Fie din comoditate, fie pentru ușurința cu care se achită plata, metodele digitale sunt tot mai populare în rândul europenilor. Aproximativ 55% dintre consumatorii din zona euro preferă să plătească cu cardul sau cu alte mijloace de plată fără numerar, ne explică ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi 24, difuzată în prime time, de joi până luni, și realizată de editiadedimineata.ro și mediastandard.ro.

Ceea ce pentru mulți este comoditate, pentru extremiști și eurosceptici a devenit subiect de propagandă politică. Cu toate acestea, tendința este rezultatul digitalizării societății, care presupune și o schimbare a comportamentului consumatorilor. Cardul sau plata online sunt, pur și simplu, metode mult mai rapide și comode de a cumpăra ceva.

Banca Centrală Europeană nu a propus niciodată eliminarea banilor cash — singurele reglementări au fost făcute pentru sume mari: mai exact, tranzacțiile numerare de până la 10.000 de euro – ca metodă de combatere a fraudei și spălării banilor.

Reglementarea numerarului și politicile BCE joacă un rol crucial în menținerea stabilității economice în Uniune. Fără aceste politici, euro nu ar mai putea fi o monedă sigură și stabilă, iar asta ar afecta bunăstarea economică a UE.

Să urmărim împreună ”Pastila de (dez)informare”, la Digi24 sau în pagina dedicată de la YouTube.

Iată și aici înregistrarea emisiunii:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol