1 mai 2024, 11:08

Cum au ajuns cercetătorii din Ungaria să vâneze ucigașii de albine

Cercetătorii ungari au dezvoltat un instrument eficient, care localizează viespea asiatică, o specie invazivă. În luna august, în Ungaria au fost observate și capturate primele exemplare de viespe asiatică (Vespa velutina).

Această specie invazivă aduce o problemă economică gravă, deoarece vânează albinele, care reprezintă două treimi din hrana lor.

Cercetătorii de la Festetics Bioinnovation Group, grup afiliat la Universitatea Maghiară de Agricultură și Științe ale Vieții, au început să caute posibilele cuiburi ale acestei specii invazive la scurt timp după ce au descoperit primele exemplare în Kimle, lângă Mosonmagyaróvár.

Intervenția timpurie este considerată cea mai eficientă strategie pentru a face față speciilor invazive, iar în cazul viespii asiatice, aceasta înseamnă eliminarea cuiburilor, scrie publicația ungară Qubit.

Radiotelemetria, folosită în cazul insectelor sociale încă din cu 2018, s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de localizare a cuiburilor.

Populația europeană de viespi asiatice a crescut până la un nivel la care există riscul ca acestea să devină o prezență permanentă.

Ca alternativă la localizarea și eliminarea cuiburilor, cercetătorii lucrează să facă radiotelemetria mai ieftină și să poată asigura sprijin în utilizarea acesteia.

Această tehnologie este esențială pentru apicultură și are utilizări secundare în viticultură și pomicultură.

Impactul viespii asiatice asupra populațiilor locale de insecte este considerabil, deoarece fiecare cuib consumă în jur de 12 kilograme de insecte, iar asta determină o scădere semnificativă a diversității.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol