1 mai 2024, 13:06

Cum detectăm “boala secolului”. Depresia

Când privești în jurul tău nu ai cum să citești oamenii decât parțial. Nu poți ști cine este depresiv. Este o boală înșelătoare, este o boală a aparențelor.

Să înțelegem ce este depresia

Unii o numesc o boală a secolului, alții o tristețe profundă. Cert este că reprezintă o problemă de natură emoțională. Poate afecta orice categorie de persoane, de la tineri la adulți, adolescenți, indiferent de clasa socială.

Tabloul clinic și manifestările unei persoane depresive sunt complexe. Descoperim detalii în acest sens și în cadrul paginii danielivan.ro. În mod cert este asociat și un sentiment de neputință aici, persoana în cauză având senzația că pe măsură ce se zbate mai mult să depășească această etapă, totul este dimpotrivă, mai trist și mai greu ca oricând.

(DEFINIȚIE) Depresia este definită că fiind o tulburare afectivă cu evoluție de cel puțîn 2 săptămâni, cu episoade depresive repetate periodic și spatiate de intervale de timp de remisiune clinică, desfășurate in absența unei boli organice de fond sau al consumului de substanțe psihoactive.

Simptome:

Tristețe. Din orice, în orice moment din zi, chiar și vis a vis de cele mai banale aspecte.

Dezinteres față de propria persoană. În forme mai accentuate, cei care ajung la cabinet unui psiholog sunt ca și pierduți în spațiu, nu mai au interes nici pentru igiena propriei persoane.

Tulburări de somn și/sau alimentație.

Totuși, în aparență, în ochii celor din jur, persoana în cauză prezintă o atitudine opusă, disimulează și nu își arată adevărata față. Specialiștii spun că în astfel de cazuri vorbim despre depresia înalt funcțională.

Nu trece de la sine, ci chiar se accentuează

Ceea ce trebuie înțeles este că depresia continuă să evolueze defavorabil și asta înseamnă necesitatea de a interveni cu ajutor de specialitate.  Mentalitatea greșită este de a crede că totul trece, că acestea sunt faze trecătoare din viața oricui. De altfel, pentru unii această abordare este de fapt scuza cu care devin captivi unor decizii proprii. Înseamnă un cerc vicios al suferinței și o postură de vulnerabilitate continuă.

Cum recunosc o persoană depresivă

În general apropiații unei astfel de persoane își dau seama de schimbări constante în comportament astfel încât încep să aibă semne de întrebare. Din păcate chiar și în fața celor mai apropiați, membri din familie, o persoană depresivă se poate ascunde destul de bine, mascând cu zâmbete o suferință.

Ce putem face? Ajutorul de specialitate este esențial. Dacă programarea pentru o ședință de terapie, în varianta clasică de mers la un cabinet de psihoterapie este mai grea, atunci online-ul este de ajutor. Practic din intimitatea casei pot avea loc ședințele, stabilite cu regularitate, la intervale de timp după cum consideră și recomandă specialistul psihoterapeut.

Sursă: Cabinet psiholog Daniel Ivan 

Foto Pixabay

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol