19 martie 2024, 8:01

Cum fac față tinerii dinamismului pieței muncii? Studenții români din străinătate, preocupați de meseriile viitorului

Meseriile viitorului reprezintă o preocupare constantă a tinerilor reuniți în Liga Studenților Români din Străinătate. Pe 28 noiembrie, LSRS organizează Future Skills & Future of Work, al doilea eveniment dintr-o serie de conferințe menite să pună pe agenda tinerilor provocările viitorului. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Decebal Mohîrță, unul dintre organizatorii conferinței, vorbește despre preocuparea LSRS pentru meseriile viitorului.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

Sunt tinerii pregătiți pentru piața muncii din 2030?

Inițiativa studenților de a organiza dezbateri pe tema meseriilor viitorului vine pe fondul preocupărilor privind capacitatea tinerilor de a se adapta la dinamismul pieței muncii. Un raport prezentat de compania Deloitte arată că mai mult de jumătate din cei 1.8 miliarde de tineri din întreaga lume nu vor avea, până în 2030, aptitudinile necesare ca să intre, efectiv, în câmpul muncii, conform Digi 24.

Conferință Future Skills & Future of Work , ediția I

Conferință Future Skills & Future of Work, ediția I

Locurile de muncă se vor schimba radical

Decebal crede că locurile de muncă se vor schimba radical în viitor. „Conform World Economic Forum, începând cu 2022, mai mult de jumătate din persoanele angajate vor trebui să capete mai multă expertiză pentru poziția pe care o dețin sau să își dezvolte noi abilități. Există, totuși, în acest moment un consens și anume că «Machine Learning-ul» și automatizarea vor schimba radical fiecare tip de job. Cu toate că în trecut valurile de automatizare au dus în mod surprinzător la înmulțirea locurilor de muncă și la creșterea semnificativă a condiției de trai, acum, nu avem nici un motiv să credem că asta se va întâmpla. Revoluția Industrială a înlocuit multe dintre meseriile bazate pe abilitățile fizice ale oamenilor, iar mulți s-au mutat din sectorul muncilor fizice în cel al meseriilor predominant cognitive.   Când vorbim de meseriile viitorului nu ne referim la cele de peste 50 de ani, și la ce se va întâmpla peste 5 sau 10 ani, deoarece este evident că trendul inovării tehnologice este din ce în ce mai accelerat. Pentru a descoperii aceste meserii ale viitorului trebuie să ne uităm la «Skill-urile» noi cerute vehement de piața muncii. Aptitudinii precum Gândirea Critică, Inteligență Emoțională, People Managment, creativitate și flexibilitatea cognitivă. Pe scurt putem rezuma toate aceste aptitudini într-un singur cuvânt: „Adaptabilitate”, peste 10-20 de ani nu le vom mai spune copiilor noștri ce vor să se facă cand vor fi mari, ci câte meserii își doresc să urmeze când vor fi adulți. Dacă luăm în considerare că în spatele intuiției și creativității umane, stau algoritmi biochimici, că în spatele liberului arbitru stau miliarde de neuroni care calculează probabilități într-o fracțiune de secundă, atunci pe termen lung, nici o meserie nu poate scăpa de următorul val de automatizare. Însă, este evident că joburile care necesită un nivel înalt de specializare vor dispărea printre ultimele.”, transmite studentul.

Președintele României. Conferință Future Skills & Future of Work, ediția I

Meseriile viitorului, o preocupare constantă a LSRS

Preocuparea studenților români din străinătate pentru meseriile viitorului a dus la organizarea unei serii de conferințe numită Future Skills & Future of Work. „Pe 10 septembrie a avut loc la Pentagon Events prima conferință Future Skills & Future of Work unde studenții români din țară și din străinătate au discutat alături de Președintele României Klaus W. Iohannis, Președintele Consiliului Rectorilor Sorin Cîmpeanu și Rectorul Universității de Vest din Timișoara Marilen Pirtea o dilemă actuală pentru studenții și societatea de astăzi, și anume job-urile viitorului precum și skill-urile de care vom avea nevoie pe piața muncii. Scopul acestei conferințe este întocmiriea unui raport care va conține concluzii și propuneri menite să fie înaintate Ministerului Educației Naționale. Totodată, prin aceste conferințe se dorește și conștientizarea nevoii de schimbare și adaptare a abilităților și competențelor deținute de tineri la viitoarele cerințe ale pieței muncii. Pe 28 noiembrie 2019, de la ora 18:00 la teatrul de revistă Constantin Tănase va avea loc cea de a doua conferința Future Skills & Future of Work unde vom discuta mai în amănunt cu Fost Ministru al Educației, Dezvoltării și Inovării Adrian Curaj, Marcel Foca, General Manager Tegraph Computer Services și cu Francois Aldeguer Director General Adjunct BRD. Discuțiile vor fi coordonate de Dragoș L. Preda, Co-fondator & VP de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate. Interesul din partea tinerilor a fost grozav, s-a văzut din întrebările pe care aceștia le-au pus cât de important este acest subiect pentru generația mea. Prima ediție a avut peste 250 de participanți, iar undeva la 75% din aceștia au fost studenți români din străinătate. Conferința s-a desfășurat mai bine decât ne puteam noi aștepta, însă întrebările au fost multe iar timpul scurt datorită programului domnului Președinte, mă bucur că studenți au de această dată ocazia să discute mai în amănunt cu invitații nostri. ”, explică Decebal.

Klaus Iohannis și Robert Stredie. Conferință Future Skills & Future of Work, ediția I

„Dorim ca studenții să conștientizeze nevoia de adaptare a abilităților deținute de ei la viitoarele cerințe ale pieței muncii”

Decebal speră că studenții vor conștientiza nevoia de adaptare a abilităților la provocările pieței muncii. „La cea de a doua conferință Future Skills & Future of Work ne așteptăm la o discuție mai amplă și concretă. Dorim ca studenții să conștientizeze nevoia de schimbare și adaptare a abilităților și competențelor deținute de ei la viitoarele cerințe ale pieței muncii. Totodată sperăm ca problemele prezentate să fie acompaniate și de soluții. Ne bucurăm de prezența experților din domeniul Educației, IT-ului și al banking-ului ce vor duce, cu siguranța, nivelul dezbaterii la un alt nivel.”, spune tânărul.

Voluntarii LSRS. Conferință Future Skills & Future of Work, ediția I

Ce așteptări au tinerii de la stat

Tinerii au câteva așteptări clare de la stat în privința pregătirii noilor generații pentru meseriile viitorului. „Vorbim aici de 3 mari arii de acțiune: protejarea job-urilor existente, crearea de joburi noi si implementarea de măsuri reformatoare când vor dispărea mai multe joburi decât putem noi crea. Renunțarea completă a potențialului imens pe care AI-ul și Robotica îl pot oferi, este o varianta neatractivă pentru mulți. O strategie viabilă poate fi încetinirea acestui val pentru a permite apariția unui număr necesar de locuri de muncă noi. De asemenea, idea de profesie pe viață va dispărea, multe persoane vor fi nevoite să se reprofileze fie o dată la 5 ani, fie o dată la 10 ani, astfel atât subvenționarea unui sector de educație pe toata durata vieții, cat și crearea unei plase de siguranță pentru perioadele de reorientare profesională, se va dovedi necesară. Pentru a face față unei societăți precum cea speculată de Jeff Bezos, Bill Gates, Jack Ma, Elon Musk sau Yuval Noah Harari vom avea nevoie de o revoluție atât în educație cât și în psihologie, pentru a gestiona stresul din societate creat de incertitudinea și schimbarea continuă din piața muncii. De asemenea, esențială va fi adaptare sistemului nostru economic de la unul care protejează job-uri la unul care protejează oamenii. Va trebui să luăm în considerare și modele deja aplicate în anumite regiuni din Finlanda, Italia sau Olanda cum ar fi introducerea unui venit de bază necondiționat.”, spune studentul.

Decebal Mohîrță. Conferință Future Skills & Future of Work , ediția I

Decebal Mohîrță. Conferință Future Skills & Future of Work, ediția I

Cum se vor adapta companiile la provocările viitorului

Studenții români din străinătate cred că atât angajații, cât și companiile trebuie să se pregătească pentru viitor. „Companiile vor fi nevoite să fie în vârful celei de a 4-a revoluții industriale, pentru a nu risca trecere lor în irelevanță. Evident, ele își vor trainui angajații mult mai des în momentul în care anumite job-uri vor dispărea, iar altele noi se vor inventa. Companiile, la fel ca și angajații vor fi nevoite să se adapteze constant. Astăzi mari compani cu cifre de afaceri imense, au un numar foarte mic de angajați iar acest trend se va intensifica. Sunt sigur că la conferința de pe 28 invitații vor putea elabora acest subiect mai în amănunt.”, spune Decebal.

Dacă vrei mai multe detalii despre eveniment, poți să urmărești actualizările organizatorilor pe Facebook

Fotografii: LSRS


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol