6 mai 2024, 0:59

Cum ne putem controla și antrena sistemul imunitar psihologic

Cu toții vom experimenta în viață durere și stres, dar creierul are câteva modalități inteligente de a ne proteja. Potrivit unui număr tot mai mare de cercetări, popularizate pentru prima dată de psihologii Daniel Gilbert și Tim Wilson la începutul anilor 2000, creierul are o capacitate remarcabilă de a profita la maximum de momentele rele: atunci când întâlnim situații negative ne activăm în mod subconștient sistemul imunitar psihologic. Este un mecanism de autoprotecție analog cu sistem imunitar al corpului. Este vorba de procese pe care creierul nostru le inițiază pentru a ne ajuta să înțelegem mediul advers în care ne-am putea afla, să atribuim sens a ceea ce se întâmplă și, în cele din urmă, să găsim aspecte pozitive care să ne ajute pe viitor.

Încercarea de a vedea latura neutră, nu negativă a unei situații; capacitatea de a rămâne ancorat în prezent sau acceptarea realității sunt doar câteva dintre metodele prin care ne putem controla și antrena sistemul imunitar psihologic, scrie The Guardian.

Tampon împotriva stresului

Cercetările lui Gilbert și Wilson au descoperit că deseori avem impresia că un anume eveniment negativ ne va face mult mai nefericiți decât se întâmplă de fapt. Asta pentru că sistemul nostru imunitar psihologic ne ajută să ne ferim de efectele circumstanțelor dificile. „Subestimăm cât de repede se vor schimba sentimentele noastre, în parte pentru că ne subestimăm capacitatea de a le schimba. Acest lucru ne poate determina să luăm decizii care nu ne maximizează potențialul de satisfacție”, a spus Gilbert odată pentru revista Monitor on Psychology.

„Sistemul imunitar psihologic este un tampon incredibil împotriva stresului inevitabil al vieții”, spune autorul și expertul în reziliență Anne Grady. „Nu împiedică să ni se întâmple lucruri rele, dar dacă putem învăța să le dezvoltăm, ne putem pune din nou creierul sub control și ne putem monitoriza răspunsurile”, a explicat ea.

The Guardian a stat de vorbă cu experții care vin cu sfaturi practice despre modul în care ne putem asigura că sistemul nostru imunitar psihologic funcționează optim.

Treceți de la negativ la neutru!

Creierul nostru tinde să se concentreze mai mult pe experiențele rele decât pe cele pozitive. Pentru a permite sistemului nostru imunitar psihologic să intervină și să ne îndepărteze de această negativitate, Grady sugerează „să folosim mintea pentru a schimba creierul” și să dezvoltăm obiceiuri la care să putem apela în situații stresante. „O tehnică este de a schimba narațiunea pe care ne-o spunem nouă înșine, deoarece convingerile noastre pot fi foarte puternice în schimbarea mentalității noastre”, spune ea. „În loc să sărim de la o situație negativă, la o conversație pozitivă cu sine, care se va simți prea provocatoare, putem încerca să ne mutăm într-o zonă neutră, unde este mai probabil să simțim că suntem cel puțin în regulă în acest moment”.

Acea zonă neutră ne poate ajuta să ne simțim relaxați și mai capabili să accesăm sistemul nervos parasimpatic, care este cunoscut sub numele de „modul nostru de odihnă și digerare”, și este activat atunci când corpurile noastre nu sunt în luptă sau fugă. Grady folosește mantre pentru a trece la neutru și pentru a-și aminti că poate rezista furtunii. Ea plasează post it-uri în jurul casei ei cu fraze precum „Este ceea ce este” pentru a o menține ancorată în realitate. Specialista menționează importanța construirii unei liste de „semnale de siguranță” la care să poată apela. „Trebuie să găsești ceea ce funcționează pentru tine, apoi să creezi resurse pe care le poți accesa atunci când te afli în situații de stres crescut”, spune ea.

Accesați momentul prezent!

Un alt aspect cheie al întăririi sistemului imunitar psihologic este să încerci să fii în momentul prezent. „Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem controla, mai degrabă decât să rămânem prinși în rumegări și potențial să evoluăm”, spune Barker. „Una dintre cele mai bune căi este prin exerciții de mindfulness”.

În mod obișnuit, luând forma unor meditații ghidate sau practici structurate, mindfulness încurajează participanții să se concentreze asupra respirației, senzațiilor corporale și asupra conștientizării mediului înconjurător, înainte de a-și accepta gândurile și sentimentele, fără a judeca. Studiile au descoperit că este o terapie eficientă pentru reducerea stresului.

„Este vorba de a începe cu locul în care vă aflați în viață și de a încerca să recunoașteți că orice se întâmplă s-ar putea să nu fie consumator”, spune consilierul Natasha Clewley. „Nu este o respingere a experienței, ci o plasare în context”.

Găsiți-vă sensul!

Viața este adesea imprevizibilă și plină de momente care ne pot destabiliza. Pentru Grady, viața este ca oceanul și există momente în care înotul prin el se poate simți perfid și agitat. Atunci avem nevoie de un „far” spre care să țintim, un obiectiv care să ne mențină concentrați și să ofere un scop mai larg al comportamentului și experiențelor noastre.

„A avea un sfârșit în vedere ne ajută să ne simțim mai angajați în călătorie, chiar dacă uneori ar putea fi dificil”, spune ea. „Încercând să subliniem sensul și scopul vieții noastre, avem un motiv pentru ceea ce facem”.

Practicați acceptarea!

Compasiunea este cheia atunci când sistemul nostru imunitar psihologic se simte blocat. „Aceasta se întâmplă în situații de traumă sau suferință prelungită, cum ar fi decesul”, spune Barker. În aceste cazuri, sfaturile și trucurile pot fi banale sau chiar pot înrăutăți situația, sugerând că putem gândi o cale de a scăpa de dificultățile noastre. În aceste momente, este important să ne recunoaștem pur și simplu emoțiile, explică Grady.

„Oferă-ți permisiunea de a sta în disconfort și permite-i să se întâmple, altfel, dacă te lupți cu el, îl poți amplifica”, spune ea. „Încercați să vă amintiți că emoțiile voastre au un scop, că, dacă sunteți în doliu, de exemplu, tristețea pe care o simțiți este legată de persoana pe care o iubiți”.

Dacă nu recunoaștem dificultatea acestor emoții, am putea cădea în capcana pozitivității toxice. Un concept psihologic relativ nou, pozitivitatea toxică este presiunea de a rămâne optimist, indiferent cât de grea ar fi o situație, ceea ce, spun experții, poate duce la suprimarea emoțiilor naturale. În schimb, dacă permitem acestor emoții să iasă în prim-plan, putem începe procesul de înțelegere și evaluare a situației noastre.

Tipare sănătoase de somn

Barker subliniază, de asemenea, importanța tiparelor de somn sănătoase. „Este calitatea, nu doar cantitatea când vine vorba de somn, deoarece trebuie să ne asigurăm că primim cantitatea potrivită de diferite etape de somn”, spune el. „O rutină de somn stabilită poate restabili funcția cognitivă și poate reseta sistemul imunitar psihologic.” Cercetările au arătat că un somn bun ajută, nu numai sistemul imunitar al organismului, ci este cheia menținerii sănătății mintale, permițând abilităților noastre cognitive să funcționeze corect și, prin urmare, să răspundă la factorii de stres.

Dezvoltarea unei rutine generale pentru viața de zi cu zi poate ajuta sistemul imunitar psihologic atunci când trecem prin evenimente neplăcute. „Deoarece avem tendința de a supraestima cât de dificile pot fi lucrurile, o rutină stabilită ne scoate din pat și, pas cu pas, va întrerupe acest ciclu de predicție negativă, făcându-ne să ne simțim mai motivați să continuăm”, spune Barker.

„Sistemul imunitar psihologic este în cele din urmă doar un termen fantezist pentru modul în care ne descurcăm”, spune Clewley. „Asta este tot ce putem încerca să facem și trebuie să ne acordăm cea mai bună șansă posibilă, indiferent ce înseamnă asta pentru tine”, punctează expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol