10 septembrie 2024, 21:10

Cum profită politicienii europeni de nostalgie

Nostalgia e definită ca o emoție predominant pozitivă, asociată cu amintirea unor evenimente importante, trăite de obicei împreună cu oamenii apropiați nouă.

Aceste sentimente se pot extinde dincolo de experiențele personale; în politică, nostalgia poate însemna să tânjim după un trecut mai prosper sau după tradiții culturale pierdute.

Există tot mai multe dovezi că sentimentele nostalgice ne pot influența opiniile politice. Cetățenii cu sentimente nostalgice tind să fie mai nemulțumiți de guvern și mai înclinați să susțină partidele radicale de dreapta, scrie ediția internațională a The Conversation.

Un studiu nou, publicat în British Journal of Political Science, care a analizat 1.650 de manifeste electorale ale partidelor din 24 de democrații europene aferente perioadei 1946 – 2018, dezvăluie că, în medie, aproximativ 10% din manifestul unui partid este dedicat discutării trecutului.

„Am constatat că partidele din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud sunt mai nostalgice decât cele din Europa de Nord și de Vest.

Manifestul obișnuit din Europa Centrală și de Est includea 44 de propoziții nostalgice la 1.000 de propoziții, în timp ce în Europa de Vest și de Nord, manifestul obișnuit conținea mai puțin de jumătate din acest număr”, consideră Stefan Müller, profesor asistent și Ad Astra Fellow la Școala de Politică și Relații Internaționale a Colegiului Universitar din Dublin, Irlanda.

Este de remarcat faptul că multe dintre cele mai nostalgice partide de pe continent sunt clasificate drept naționaliste. Deși în mod normal nu este nimic în neregulă cu nostalgia, utilizarea ei în campania politică este, prin definiție, strategică.

Abundența referințelor nostalgice în documentele examinate sugerează că părțile percep nostalgia ca pe un instrument util.

Cu toate acestea, după cum subliniază expertul, „accentul pe trecut nu ar trebui să înlocuiască o evaluare critică a planurilor unui partid pentru viitor.

Sentimentul de nostalgie, de genul „orașele noastre cu piețe istorice, orașele cu catedrale și peisajul rural nealterat sunt invidiate de toată lumea”, nu reprezintă un angajament electoral”.

Sursa foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol