26 aprilie 2024, 20:47

Cum promovează ficatul gras răspândirea cancerului colorectal

Cercetătorii de la Cedars-Sinai Cancer au descoperit că ficatul gras, o afecțiune strâns asociată cu obezitatea, promovează răspândirea cancerului colorectal la ficat. Studiul lor, publicat în jurnalul evaluat de terți Cell Metabolism, detaliază procesul la nivel celular și ar putea schimba modul în care medicii gestionează boala la unii pacienți.

„În prezent, 25% până la 30% dintre adulții din SUA sunt obezi, ceea ce face probabil ca aceștia să aibă și ficat gras”, a spus Ekihiro Seki, MD, PhD , profesor de Medicină și științe biomedicale la Cedars-Sinai și autor principal al studiului. 

„Studiul nostru a constatat că celulele hepatice grase secretă pungi de proteine ​​și material genetic care promovează răspândirea cancerului colorectal la ficat, sugerând că medicii ar trebui să gestioneze diferit pacienții cu cancer colorectal cu ficat gras.”

Seki a remarcat că studiul a examinat o formă ușoară de ficat gras, una de care clinicienii ar putea să nu fie conștienți sau pe care o caută în mod special. El a mai subliniat că această afecțiune este probabil subdiagnosticată.

„Studiul nostru a arătat că chiar și ficatul ușor gras a crescut riscul de răspândire a cancerului”, a spus Seki. „Astfel, îndemnăm medicii să acorde cu adevărat atenție pacienților cu cancer colorectal care ar putea avea ficat gras. Dintre mostrele de pacienți, am observat că mai mult de 40% dintre pacienți aveau ficat gras, dar de multe ori medicii nu comandă RMN-ul de specialitate necesar pentru a-l detecta, ceea ce înseamnă că multe cazuri sunt ratate.

În cele din urmă, 70% dintre pacienții cu cancer colorectal vor dezvolta metastaze hepatice, care este cauza majoră de deces pentru acești pacienți, potrivit lui Seki. El și colegii cercetători au căutat să descopere de ce unii pacienți dezvoltă metastaze agresive, în timp ce alții nu, și să determine de ce doar unii pacienți răspund bine la terapie.

„Ipoteza noastră a fost că ficatul gras face ceva pentru a cauza aceste diferențe”, a spus Seki.

Seki și echipa sa au examinat șoareci de laborator cu metastază hepatică de cancer colorectal, dintre care unii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care le-a determinat să dezvolte ficatul gras. Ei au observat că celulele hepatice la șoarecii cu ficat gras au produs cantități mai mari de vezicule extracelulare – particule care sunt eliberate din celule și transportă proteine ​​și material genetic din celula părinte.

„Veziculele extracelulare produse de celulele hepatice grase conțin trei tipuri de microARN care stimulează proliferarea, migrarea și invazia cancerului”, a spus Seki. „Celulele canceroase preiau aceste vezicule extracelulare și acești microARN reacționează cu o altă proteină numită proteină asociată da pentru a promova creșterea tumorii. Deci, cancerul primar la șoarecii cu ficatul gras devine mai agresiv și mai metastatic.”

Aceste proteine  suprimă, de asemenea, sistemul imunitar din mediul care înconjoară tumorile, despre care Seki a concluzionat că le-ar putea face rezistente la imunoterapie, un tratament comun de combatere a cancerului.

Anchetatorii au descoperit aceleași tipuri de afecțiuni atunci când au comparat mostre de țesut de la pacienți umani cu și fără ficat gras care aveau și metastaze hepatice de cancer colorectal.

Seki a spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă ficatul gras la pacienții slabi, care este comun în populațiile asiatice, are același efect asupra răspândirii cancerului. Cercetările suplimentare ar putea ajuta, de asemenea, să determine dacă cancerul colorectal metastatic este rezistent la imunoterapie la pacienții cu ficat gras și cum ar putea fi inversată această rezistență.

Sursa foto: cedars-sinai.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol