2 mai 2024, 2:51

Cum schimbă dezastrul de la barajul Kahovka viitorul Mării Negre

Explozia de la barajul Kahovka din sudul Ucrainei care a avut loc în 6 iunie a declanșat o inundație devastatoare, provocând distrugeri pe scară largă și având implicații ecologice grave, nu numai pentru această țară ci pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Din cauza distrugerii hidrocentralei Kahovskaia, 18 kilometri cubi de apă au inundat așezările din jur. Apele învolburate au transportat în Marea Neagră tone de gunoi, substanțe otrăvitoare, fragmente de case, mine și cadavre de animale.

„Și înainte aveam o problemă – marea înflorea constant din cauza faptului că aceste îngrășăminte pătrundeau în mare prin râuri, iar aceasta înflorea periodic.

Iar acum o cantitate mare [de îngrășământ], care era strânsă în lacul de acumulare Kahovka, a ajuns dintr-o dată în larg. Nu a dispărut, nu va dispărea multă vreme și vom vedea consecințele o lungă perioadă de timp”, a declarat Iurii Kvaci, cercetător principal la Institutul de Biologie Marină al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, citat de Novosti.

Catastrofa are, de asemenea, legătură cu multe zvonuri și temeri. De aceea este important să prezentăm fapte științifice și să le distingem de știrile false. Indiferent de multele necunoscute.

„Putem face doar estimări. Cercetătorii din Odesa au studiat efectele ruperii barajului în partea de nord a Mării Negre – dar nici ei nu au încă o imagine amplă și completă. Analizele durează mult timp – și costă.

Putem vorbi despre o imagine completă doar atunci când avem la dispoziție toate datele. Iar asta va dura”, a explicat Adrian Stănică, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină din România – GeoEcoMar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol