24 aprilie 2024, 2:29

Cum ”se aprind beculețele” neuronilor, când vedem mâncare

Cercetătorii de la MIT au descoperit un grup de neuroni care „se aprind” atunci când vedem mâncare. Descoperirea s-a făcut prin imagistică (mai precis RMN funcțional) și a presupus, la un moment-dat, introducerea într-un super-computer a 1,2 milioane de imagini care să fie ulterior folosite pe subiecți.
Această populație, recent descoperită, de neuroni sensibili la alimente este localizată în fluxul vizual ventral, alături de populații care răspund, în mod normal, la fețele umane, corpuri, locuri și cuvinte. Descoperirea neașteptată poate reflecta semnificația specială a alimentelor în cultura umană, spun cercetătorii.
Mâncarea este esențială pentru interacțiunile sociale umane și pentru practicile culturale. Nu este doar întreținere. (…) Mâncarea este esențială pentru atât de multe elemente ale identității noastre culturale, practicii religioase și interacțiunile sociale și multe alte lucruri pe care le fac oamenii.
Și la ce ne folosește să știm asta? La înțelegerea mai bună și cunoașterea mai amănunțită a noastră, a speciei umane.
În viitor, cercetătorii speră să exploreze modul în care factori cum ar fi familiaritatea și plăcerea sau respingerea unui anumit aliment ar putea afecta răspunsurile indivizilor la acesta.
De asemenea, ei speră să studieze când și cum această regiune devine specializată în timpul copilăriei timpurii și cu ce alte părți ale creierului comunică. O altă întrebare este dacă această populație selectivă pentru alimente va fi văzută la alte animale, cum ar fi maimuțele, care nu acordă hranei semnificația culturală pe care i-o dau oamenii.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol