7 decembrie 2023, 15:16

Cutremur major în Maroc: 6,8 grade, sute de morți și de răniți și importante pagube materiale

Un puternic seism a lovit Marocul în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă și s-a soldat cu peste 1000 de morţi şi sute de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial provizoriu publicat de Ministerul de Interne.

„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a indicat ministerul într-un comunicat de presă citat de AFP, relatează agerpres.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, sute de persoane au fost rănite şi internate în spital. Circa 700 de persoane se află în stare critică.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23.00, mai exact la 22.11 GMT, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat.

Adâncimea cutremurului cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.

Potrivit imaginilor care circulă pe reţelele sociale şi martorilor, cutremurul a produs pagube materiale importante.

În afară de Marrakech, seismul a fost simţit la Rabat, Casablanca şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Mulţi au ieşit pe străzile acestor oraşe, temându-se că li se vor prăbuşi casele, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare.

În fotografiile şi videoclipurile publicate de internauţi, pot fi văzute case avariate pe aleile oraşului vechi din Marrakech. Dar şi maşini lovite de molozul provenit din dărâmături.

La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 kilometri nord-est de Rabat, provocând moartea a 628 de persoane și pagube materiale importante.

UPDATE

Ambasada României la Rabat nu a primit, până la această oră, cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români, după cutremurul care a zguduit Marocul azi noapte.

Reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță.

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale și este pregătită să acorde asistență consulară conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

UPDATE

Marocul a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional, în urma devastatorului seism care s-a soldat cu peste o mie de morţi, a anunţat biroul de presă al Palatului Regal.

„S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”, informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei de după cutremur.

Puternicul seism, al cărui epicentru s-a situat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, s-a soldat cu 1.037 de morţi şi 1.204 de răniţi, dintre care 721 sunt într-o stare critică, potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu al Ministerului de Interne marocan.

El a ordonat de asemenea „preluarea imediată în grijă a tuturor persoanelor care s-au pomenit fără adăpost după seism”, pentru a le oferi „găzduire, hrană şi alte produse de bază”, şi deschiderea unui „cont special la Trezorerie şi la Banca Al Maghrib (Banca Centrală) în vederea primirii de contribuţii benevole de solidaritate din partea cetăţenilor şi organismelor private şi publice”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol