17 martie 2024, 14:39

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai: ”Noi am implementat destul de prost în mediul universitar românesc modelul Bologna”

Ce caută românii atunci când merg să studieze la o facultate? Răspunsurile pot varia de la o candidat la candidat, dar duminică, de la 10:30, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi24, aflăm, de la invitatul lui Lucian Mîndruță, răspunsul din perspectiva renumitei Universătăți Babeș Bolyai (UBB). De la Daniel David, rectorul universității.

Acum câțiva ani declara, tot într-o emisiune la Digi24, că au fost două momente în care a luat în considerare să plece din țară.

„Acum 2-3 ani, eram aproape să plec din țară. M-am enervat, spunând că, dar până la urmă de ce să lăsăm țara altora, numai pentru faptul că sunt acum la putere o perioadă, de ce să îi lăsăm pe ei să greveze țara, de ce să îi lăsăm pe ei să definească profilul României și să nu am și eu o contribuție și altul o contribuție, în linia unei Românii moderne. Primă oară am fost tentat să plec, după aceea am fost mai revoltat si am rămas deocamdată revoltat. Vreau să contribui la redefinirea a ceea ce înseamnă o Românie modernă, patriotism și așa mai departe”, a spus profesor doctor Daniel David. S-a ambiționat să rămână, și iată că a reușit să facă din UBB universitatea numărul unu în România.

Daniel David, rectorul universității, spune că la UBB studenții sunt ajutați să ajungă și un bun specialist, și un bun cetățean. ”Un bun specialist, care vei fi capabil să lucrezi și peste 15-20-30 de ani oriunde în lume, într-o manieră performantă, și un bun cetățean – noi așa îl vedem – protector al democrației”, este oferta universității.

Dar profesorul universitar identifică imediat una dintre problemele cu care se confruntă mediul universitar românesc.

Este drept că noi am implementat destul de prost în mediul universitar modelul Bologna. Acesta venea pe ideea că primii trei ani în studiile universitare – nu vorbesc de zona vocațională, cum ar fi teatrul, filmul – ar trebui să fie anii în care tu să îți faci o idee generală despre ceea ce înseamnă universitate, despre ce ar putea însemna specializarea respectivă, te culturalizezi pur și simplu în domeniul respectiv, iar după aceea vei alege la nivel de masterat să te specializezi într-un domeniu sau altul. Ăsta este și modelul american, dacă te gândești la undergraduate, nici nu se vorbește despre specializări. Tu acolo mergi să te culturalizezi cu un domeniu. Noi însă am implementat prost acest model. Ce am făcut? Am preluat cei trei ani, dar în loc să îi ducem într-o componentă culturală, de familizarizare, într-o componentă intelectuală, mergem cu specializări foarte îngustă. Noi am condensat foștii patru ani de facultate în ăștia trei, uneori chiar foștii cinci. I-am pus în trei, iar masteratul este așa, un moft, de foarte multe ori”, este de părere rectorul UBB.

A fost primul rector care a spus la începutul anului că doar cu vaccin se poate merge la curs, fizic, la UBB, în această toamnă. Evident că au fost reacții.

”Am spus și eu ca alți rectori că ne dorim să începem în variantă clasică. Dar trebuie să fii puțin realist, să fii cinstit față de oameni. Cum să începi clasic dacă tu nu ai infrastructura de spațiu ca să aduci 300 de studenți în sălile de curs și să ții distanța de 1 metru, cu mască, cu dezinfecție și așa mai departe. Cum vrei s-o faci, că practic nu se poate? Și atunci noi am spus că singura posibilitate în care ai putea să îi aduci într-o variantă clasică pe studenți este să o faci cu vaccinare sau pentru cei care au trecut prin boală se află în fereastra de protecție. Celorlalți nu le afectezi dreptul la învățătură, dar le dai o altă modalitate, hibridă sau online. Asta am cam spus-o noi public, alții au gândit-o, dar nu au spus-o public, iar multe autorități au apărut în spațiul public declarând din iulie că în toamnă se va începe clasic, fără să adauge elementul vaccinare. Evident, în momentul respectiv noi am devenit ținta comentariilor”, declară Daniel David.

Au fost probleme interne, mai ales în rândul studenților?

”UBB este cea mai mare comunitate academică, noi avem 55.000 de oameni, din care 49.000 de studenți și deciziile despre cum începem școala, cum îi cazăm pe studenți, întotdeauna au fost discutate și am pornit de la propunerea studenților. Și întotdeauna toate forurile studențești au susținut mesajul pe care universitatea l-a făcut public. Evident că într-o comunitate de 49.000 de studenți ai câțiva care nu sunt de acord cu opțiunea asta. Știți câte plângeri au fost? 10!”, mărturisește rectorul UBB.

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health.

Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România. Campania ziarului Cotidianul din 2005  l-a selectat în „Generaţia Aşteptată”, ca fondator de şcoală de psihologie clinică şi psihoterapie cognitiv-comportamentală.

În 2007 a fost finalist al campaniei „Clujeanul Anului”, în 2010 a fost distins cu „Premiul Flacăra” pentru ştiinţă, iar în 2012 a primit premiul „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române (pentru o lucrare publicată la Oxford University Press).

Campania ProTV/Gândul/PROSport/Sport.ro/Ziarul Financiar/Mediafax – „De Ce Iubesc România” (2012) – şi campania Realitatea TV – „Trezeşte România” (2012) – l-au avut ca invitat.

Proiectul ziarului Adevărul (2013) l-a inclus în „Cei Mai Frumosi Români” şi a apărut de mai multe ori în ediţia de weekend a acestui jurnal, în relaţie cu activităţile proprii de cercetare (ex. psihoterapie/roboterapie, psihologia românilor).

Foreign Policy România l-a inclus în anul 2013 în Top 100 „Oameni care mişcă ţara în direcţii bune”, pentru activităţile de cercetare/inovare.

A fost consilier personal pentru cercetare/ştiinţă al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice (2005 şi 2016), iar în anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.

Merită urmărit dialogul cu Lucian Mîndruță. Este sincer și spune lucrurilor pe nume, fără ocolișuri. Duminică, de la 10:30 la Digi24 sau aici, în înregistrarea video:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE