24 martie 2024, 11:45

Dăruiește Viață construiește Primul Spital de Oncologie pentru Copiii din România

Dăruiește Viață susține copiii și adulții bolnavi de cancer, modernizează și dotează spitale, informează și consiliază, derulează proiecte de advocacy. Anul acesta demarează lucrările de construcție pentru Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, ce va fi ridicat în curtea Spitalului Marie Curie din București.

În 2009, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au ascultat strigătul de disperare al unei mame care se lupta pentru viața singurului ei copil, Dragoș, un băiat de 18 ani, diagnosticat cu leucemie, care avea nevoie de bani pentru un transplant de celule stem în străinătate. Deși românii nu erau asigurați pentru niciun fel de transplant, exista totuși un Ordin de Ministru (50/2004) care permitea efectuarea în străinătate a intervențiilor nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Cu ajutorul acestei informații și după o lungă bătălie cu Ministerul Sănătății pentru schimbarea acestui ordin, dosarul lui Dragoș a fost aprobat și a plecat în străinătate.

“Atunci am decis că vrem să ne dedicăm activitatea identificării de soluții care să crească șansele la viață ale bolnavilor de cancer din România. Au urmat 4 ani de voluntariat, iar în 2012 am fondat Asociația Dăruiește Viață.”

În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce, în Europa, 80% dintre ei trăiesc. Statul român nu a construit un spital de oncologie pediatrică în ultimii 50 de ani. Astfel, un ONG și-a asumat misiunea grea, dar nu imposibilă, de a construi de la zero un spital la standarde occidentale – cel mai provocator proiect de responsabilitate socială al momentului.

Am zis cu mare ușurință: “Atunci, facem un spital!”

În 2015 au decis să renoveze secția de oncologie de la „Marie Curie” însă, arhitecta cu care colaborau le-a spus că normele nu puteau fi respectate, iar costurile erau prea mari. “Atunci, facem un spital!” Au hotărât să aducă o echipă de experți din Franța, care proiectează spitale și care a constribuit la dimensionarea corectă a spitalului și la gândirea fluxurilor medicale fapt ce a dus la convingerea conducerii spitalului Marie Curie să le ofere un spațiu nou.

“Totul a devenit din ce în ce mai serios și mai asumat. Am refăcut proiectul, am luat avizele și autorizația de construcție și ne-am apucat de treabă. Acum putem spune cu certitudine: “Noi facem un Spital!”

Unitatea medicală va dispune de dotări de ultimă oră

Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România va fi construit în baza unui proiect arhitectonic conform standardelor internaționale. Vor fi 52 de paturi în Secția de Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de Chirurgie Oncologică, 25 paturi în Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, un compartiment pentru Radioterapie, săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital, în condiții civilizate.

„Definirea funcționalităților și dimensionarea spațiilor au fost realizate cu o echipă de consultanți francezi, specializați în construcția de spitale în Europa, ei fiind cei care au supervizat designul medical al întregului spațiu, integrând toate procedurile medicale și itinerariul micuților pacienți, astfel încât să poată fi respectate toate protocoalele la care aceștia sunt supuși pe parcursul tratamentului și să scadă riscul de a dezvolta infecții.”

sursa: www.bursadefericire.ro

“Succesul campaniei lansate în decembrie 2017, când ni s-au alăturat peste 100.000 de donatori – persoane fizice și juridice care au donat peste 4 milioane de euro, face posibilă nu numai implementarea proiectului în etapele și la termenele planificate, ci și dezvoltarea proiectului inițial pe o nouă direcție. Astfel, ne propunem o extindere a proiectului cu adăugarea unui bloc operator modern, precum și a altor departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, extindere pentru care va continua strângerea de fonduri.”

Spitalul „Marie Curie” – colaborare cu succes

Colaborarea cu Spitalul „Marie Curie” este una foarte bună. „Și-au dorit proiectul de la bun început, au fost cooperanți, lucrăm în echipă. Și conducerea spitalului și medicii se bucură că putem extinde proiectul inițial cu adăugarea unui bloc operator nou, întrucât blocul operator din actualul spital “Marie Curie” nu a fost niciodată modernizat de la construcția spitalului, condițiile sunt improprii, iar un număr din ce în ce mai mare de copiii diagnosticați cu cancer au nevoie de intervenții chirurgicale.”

sursa: www.bursadefericire.ro

La ora actuală, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie, iar Spitalul Dăruiește Viață, care va fi afiliat Spitalului „Marie Curie”, va fi tot un spital de stat.

Medicii din străinătate spun că ar vrea să revină aici doar să aibă la ce.

Va fi primul loc în care vor exista spații pentru psihoterapie, pentru joc, un cinema, o bibliotecă, locuri unde se vor derula activități la care copii să meargă și nu va mai trebuie să-și pună “viața” în paranteze în timpul lunilor sau anilor când se tratează acolo.

„Vom aduce psihologi, oameni cu care să desfășoare activități, timpul lor acolo să fie de calitate, vom aduce viața de afară în spital.”

sursa: www.bursadefericire.ro

E nevoie de susținere psihologică și pentru cadrele medicale. Da, și medicii au nevoie de susținere în demersul lor de comunicare cu pacientul, au nevoie să aibă timp să se ocupe de acești pacienți, trebuie construit de la zero ce se poate face pentru acești copii.

“Mai greu decât să construim spitalul la standarde occidentale va fi să-l facem să funcționeze la aceste standarde. E nevoie de educație. Lucrurile se schimbă greu, în timp, cu răbdare.”

 Etape dificile și provocări

A fost nevoie de obținerea a 22 de avize pentru construcție. ”Oamenii din jur ne ziceau că va dura ani de zile să obținem autorizația de construcție, dar am reușit în 6 luni. Proiectul inițial a fost estimat la 8 milioane de euro, părea un vis, dar am reușit să strângem fondurile pe durata a 2 ani de zile. Acum provocarea e să vedem începute lucrările de construcție, pentru că ne întâlnim cu diverse probleme în șantier, iar apoi atragerea, training-ul și păstrarea personalului medical de care va avea nevoie acest spital.”  

În 8 ani de activitate, echipa Dăruiește Viață a determinat autoritățile să schimbe o lege nedreaptă, care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau; a construit 18 camere sterile de transplant, triplând capacitatea de transplant a României; a construit un laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, la Timișoara și a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni; a renovat secții de oncologie pediatrică și de adulți în București, Timișoara și Brașov; a dotat câteva zeci de spitale cu echipamente medicale și a dus bătălii cu Ministerul Sănătății pentru finanțarea diagnosticării cancerului limfatic și pentru medicamentele oncologice, conform www.bursadefericire.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol