2 mai 2024, 13:09

Datele Eurostat arată câteva capitole la care România stă mai bine decât media Uniunii Europene

România a avut în cel de-al doilea trimestru din acest an, adică în perioada aprilie-iunie, o creștere a podusului intern brut de 1,7%, în timp ce media europeană arată o stagnare la nivelul Uniunii. Pe de altă parte însă, inflația din țara noastră este cu 30 de procente mai mare decât media europeană, fapt care afectează puterea de cumpărare a românilor.

Datele Eurostat arată câteva capitole la care România stă mai bine decât media Uniunii Europene. Este vorba de creșterea produsului intern brut în trimestrul doi și de un șomaj mai mic decât media statelor comunitare, în speță 5,4 față de 5,9.

La fel, datoria de stat pentru trimestrul I este de 49%, mai mică decât media europeană, de 83,7 procente. Falimentele din trimestrul II au în România o creștere de 0,5%, în timp ce media comunitară este de 8,4.

Un alt capitol la care stăm mai bine este comerțul cu amănuntul, o creștere de 0,1%, în timp ce media europeană arată o diminuare de aproape un procent.

Pe de altă parte însă, inflația din august este mai mare, 9,3 procente, în timp ce media europeană este de 5,9, relatează Radio România Actualități.

Tot în august, producție industrială românească a scăzut cu 0,4 procente, în timp ce media europeană arată o creștere de 0,6.

Deficitul este analizat doar pentru trimestrul I. Țara noastră are 7,2%, față de media europeană de 4.

În România, balanța export-import este dezechilibrată, cu un export de 1,8%, într-adevăr mai mare decât media europeană, dar cu un import dublu, de 3,6 procente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol