8 februarie 2024, 16:07

De ce anumite persoane cresc în greutate deși au un aport caloric scăzut

Diversitatea şi compoziţia microbiomului intestinal se asociază cu masa corporală, timpul de tranzit intestinal şi cu energia reziduală din scaun, conform unui studiu publicat în Microbiome.

Persoanele care au avut o diversitate mai scăzută a bacteriilor intestinale au avut şi o greutate semnificativ mai ridicată, deşi tranzitul intestinal al acestora a fost mai rapid, contrar ipotezei conform căreia un tranzit intestinal lent permite mai mult timp pentru a extrage energia din alimente şi ar putea creşte riscul de obezitate.

Aceste rezultate sugerează că microorganismele din intestinul uman au un rol decisiv asupra eficienţei extracţiei energiei din alimente şi ar putea explica de ce anumite persoane cresc în greutate, deşi au un aport caloric scăzut.

Studiul reprezintă un prim pas către elaborarea unor strategii dietetice personalizate, stratificând persoanele după compoziţia microbiomului.

Studiul a inclus 85 de persoane supraponderale. Participanţii au completat chestionare pentru a raporta detaliile legate de dietă şi de tranzitul intestinal pe parcursul a 4 zile.

Dieta urmată în aceste zile a fost similară alimentaţiei obişnuite a participanţilor. Au fost colectate probe de scaun şi de sânge şi au fost evaluaţi o serie de parametri: densitatea energiei reziduale în scaun, timpul de tranzit intestinal al alimentelor şi variaţiile diversităţii microorganismelor intestinale.

Mai multe detalii, AICI

Sursa foto: niehs.nih.gov


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol