8 decembrie 2024, 8:41

De ce Coca-Cola sau Pepsi au gust diferit de la țară la țară?

Explicația cea mai simplă este, de obicei, și cea adevărată – pentru că, deși au la bază aceeași “rețetă”, ele nu conțin aceleași ingrediente în procentaje identice.

Joint Research Center, instituția care face cercetări științifice pentru Comisia Europeană, a ajuns la concluzia că trei dintre cele mai consumate băuturi din lume – Coca-Cola, Pepsi și Fanta au ingrediente diferite în funcție de statul Uniunii Europene unde sunt puse pe raft.

Unele au ingrediente în plus, iar altele au concentrații extrem de diferite dintr-un anumit ingredient.

Ce este Centrul Comun de Cercetare ? Centrul Comun de Cercetare este serviciul științific intern al Comisiei Europene. Prin activitățile sale de cercetare, JRC aduce procesului de elaborare a politicilor europene un fundament științific, sub forma avizelor independente, bazate pe date concrete.

Astfel, de exemplu, o Fanta din Italia are cantitate dublă de suc de portocale față de aceeași Fanta din Germania, iar în Estonia Coca-Cola nu se face din apă obișnuită ci dintr-un soi de apă minerală.

Exemplele pot continua. Unele băuturi conțin gumă arabică, altele nu. Unele pot conține îndulcitori, altele nu (sau îndulcitorii pot să fie diferiți). La fel cum pot  (sau nu pot conține) sucroză sau sirop de glucoză, apa sau apă minerală, suc de portocale în concentrații/cantități diferite etc.

Coca-Cola sau Pepsi au gust diferit în țările UE. Iată de ce

Un alt exemplu, în Germania, Estonia, Letonia și Polonia, Coca-Cola conține zahăr. În schimb, în Croația, Ungaria și Slovacia zahărul este complet înlocuit cu sirop de glucoză-fructoză.

Există, în mod evident și diferețe energetice. O Cola în Ungaria va avea 190KJ, în timp ce în Germania doar 180KJ.

Peisajul este asemănător și când vorbim de rivalul celor de la Coca-Cola: Pepsi.

Aici diferențele apar în ceea ce privește prezența gumei arabice. Cumpărată din Bulgaria, Croația și Slovenia, sticla obișnuită de Pepsi (sticlă, 250ml) conține gumă arabică (E414).În schimb, în țări precum Germania, Letonia, Slovacia și Malta acest ingredient pur și simplu nu există în băutură.

Ca și în cazul Coca-Cola, și la Pepsi putem vorbi de diferențele energetice. Ele pot varia de la țară la țară, între 169KJ și 189KJ – vorbim aici de cantiatea pentru 100ml.

Conform raportului, în Germania Pepsi are cea mai mare cantitate de zahăr.

Coca-Cola sau Pepsi au gust diferit. Fanta, cele mai mari diferențe

În cazul băuturii Fanta, diferențele par și mai mari de la țară la țară, scrie Economica.net.

Cea mai flagrantă diferență se face la cantitatea de suc de portocale. În timp ce în Germania această cantitate este de 4,5%, în mai multe țări europene, ca Cehia sau Ungaria, concentrația ajunge la 5%. La polul opus este Italia, unde concentrația de suc de portocale este – ATENȚIE! – 12%.

Evident că și zahărul/indulcitorii diferă. O sticlă de Fanta poate conține doar zahăr (Belgia), zahăr și îndulcitori Acesulfam-K și aspartame (Germania, Olanda), zahăr și îndulcitori ciclamat și saccharin (este un îndulcitor sintetic) (Letonia și Polonia), zahăr și îndulcitorii Acesulfam-K, aspartame, Neohesperidin DC (Estonia), doar sirop de fructoză-glucoză (Bulgaria), sirop de fructoză-glucoză și îndulcitorii ciclamat și saccharin (Cehia și Ungaria), scrie Economica.net.

Despre intensitatea culorii nu mai discutăm.

Și asta deși eticheta și denumirea sunt de cele mai multe ori identice.

Se vorbește așadar de un dublu standard de calitate a produselor comercializate în UE, iar uneori consumatorii nici nu realizează acest lucru.

Cel mult observă că băutura cu pricina are alt gust, sau pare altfel într-o anumită zonă față de alta.

Alte studii

Bineînțeles că această întrebare – de ce băutura are gust diferit în țari diferite – s-a pus de multă vreme. Coca-Cola, de exemplu, a ținut să și răspundă la ea.

Secțiuna FAQ a site-ului Coca-Cola Great Britain încearcă să răspundă la întrebare

Coca-Cola are un gust diferit în diferite țări?

Ingredientele și procesul de bază utilizate pentru fabricarea Coca-Cola sunt aceleași în toate țările, deși oamenii percep gustul în moduri foarte diferite. Este posibil ca aceeași băutură răcoritoare să varieze ușor în gust din cauza altor factori, cum ar fi temperatura la care este consumată, alimentele cu care este consumată sau condițiile în care este depozitată înainte de consum.

Evident că dacă aceste diferențe se găsesc în cadrul EU, la nivel mondial sunt și mai multe. Iată cum arată o imagine edificatoare, publicată de Dailymail în 2015. de precizat că articolul la acea vreme lua în considerare NUMAI diferențele create de cantitatea de zahăr în băutură.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol