28 aprilie 2024, 0:18

De ce se simt oamenii singuri de Crăciun? Iată ce spun cercetările

Crăciunul este o perioadă de întâlnire cu prietenii, familia și de distracție. Dar poate fi, de asemenea, o perioadă de singurătate. Într-adevăr, rezultatele unui sondaj din 2018 care a analizat singurătatea în perioada Crăciunului în Marea Britanie au arătat că 17% dintre oameni s-au simțit mai singuri în perioada Sărbătorilor.

Singurătatea este o emoție subiectivă, în care simțim că relațiile noastre sociale sunt insuficiente, în special în comparație cu cele ale colegilor noștri. Crăciunul, cu imaginile și așteptările sale legate de oferirea de cadouri, socializare și excese, poate fi adesea un moment în care propriile noastre relații sau conexiuni sunt puse în centrul atenției. Acest lucru poate duce la sentimente de inadecvare dacă perioada nu corespunde cu ideile percepute despre cum ar trebui să arate viața noastră de Crăciun, scrie The Conversation.

O perioadă dificilă

În acest an, criza costului vieții va face, de asemenea, inevitabil, ca lucrurile să fie mai dificile. Adăugați nopțile lungi și întunecate și o dietă festivă cu alcool, zahăr și mai puțin somn și nu este surprinzător faptul că Crăciunul poate deveni o perioadă dificilă pentru mulți oameni.

Asta nu înseamnă că singurătatea este resimțită doar de Crăciun. Și, după cum arată cercetările recente, aceasta nu este resimțită doar de cei aflați la o vârstă mai înaintată. Aproximativ 45% dintre adulții din Anglia spun că au sentimente de singurătate – fie ocazional, uneori sau des.

Aceasta înseamnă peste 25 de milioane de persoane.

Singurătatea post-COVID

Izolarea socială impusă de COVID-19 a accentuat, fără îndoială, singurătatea. Într-adevăr, o cercetare realizată de Oficiul Național de Statistică și de Campaign to End Loneliness, o organizație caritabilă care se ocupă de combaterea izolării cronice, a constatat că 3,3 milioane de persoane care trăiesc în Marea Britanie au fost „singure în mod cronic” sau s-au simțit singure tot timpul între decembrie 2021 și februarie 2022.

Singurătatea poate lovi pe oricare dintre noi, oricând. Și dacă nu este abordată, poate duce la o stare de sănătate mai largă, cum ar fi anxietatea și depresia.

Graficul singurătății

Unele cercetări arată că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani sunt la fel de predispuși, dacă nu chiar mai predispuși, să fie la fel de singuri ca și persoanele mai în vârstă. În majoritatea societăților, singurătatea seamănă cu o curbă în formă de U, cu scoruri ridicate în adolescență, un declin la vârsta mijlocie și apoi o creștere din nou la bătrânețe.

Adulții tineri sunt adesea percepuți ca fiind o perioadă în care oamenii au o viață socială activă, precum și capacitatea de a-și face prieteni cu ușurință. Acest lucru poate exacerba presiunile sociale asupra unor tineri și sentimentele de singurătate ale acestora – în special dacă ei cred că au mai puțini prieteni decât colegii lor.

Prin urmare, le poate fi mai greu să recunoască faptul că se simt singuri – mai ales de Crăciun – și, ca urmare, se pot simți mai rău în pielea lor.

Tineretul adult este, de asemenea, o perioadă în care au loc diverse tranziții în viață care se știe că pot declanșa singurătatea – cum ar fi mutarea într-o nouă instituție de învățământ, începerea unui loc de muncă, mutarea din casa părintească sau nașterea de copii.

Și, potrivit Viceland UK Census 2016, un sondaj realizat de compania media Vice pe un eșantion de 2 500 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, singurătatea este principala temere a tinerilor din ziua de azi, fiind devansată de pierderea locuinței sau a locului de muncă.

Persoanele sunt afectate în mod diferit

Alte studii au atras atenția asupra factorilor care pot declanșa singurătatea, indiferent de vârstă. Un studiu, de exemplu, arată că persoanele care se identifică drept minoritate sexuală raportează cote mai mari de singurătate decât heterosexualii.

Singurătatea este, de asemenea, una dintre problemele cheie cu care se confruntă refugiații și migranții. Într-un studiu realizat în 2014, 58% dintre migranți și refugiați au descris singurătatea și izolarea ca fiind cea mai mare provocare pe care au întâmpinat-o atunci când au locuit în Londra. Un alt studiu, între timp, subliniază că deconectarea socială este un factor determinant important al sănătății mintale și al riscului de suicid în rândul populațiilor de migranți din țările vorbitoare de limbă engleză.

Influența meseriei

Cercetările au arătat, de asemenea, că a fi o persoană care practică munca de însoțitor/badant/îngrijitor poate duce la singurătate. Responsabilitățile unui îngrijitor pot reduce timpul pentru menținerea legăturilor sociale cu prietenii, colegii de serviciu și alți membri ai familiei. Carers UK, o organizație națională de caritate care sprijină persoanele care se ocupă de îngrijirea neremunerată, raportează că opt din zece îngrijitori s-au simțit singuri sau izolați ca urmare a îngrijirii și că majoritatea nu se simt în măsură să vorbească despre acest lucru cu prietenii lor.

Nici îngrijitorii nu sunt toți bătrâni, în Anglia există aproximativ 800.000 de îngrijitori tineri cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani. Iar Crăciunul poate fi o perioadă deosebit de dificilă pentru acești tineri care, cel mai probabil, au o experiență festivă foarte diferită de cea a prietenilor lor de la școală.

Fiecare gest contează

Așadar, în timp ce vă bucurați de cumpărături, mâncăruri, băutură și petreceri, gândiți-vă la numeroasele persoane din întreaga lume care se vor simți singure de Crăciun și, de fapt, pe tot parcursul anului. Și dacă vă simțiți puțin singuri sau lipsiți de energie din când în când în timpul sărbătorilor, nu intrați în panică, este foarte normal.

Dacă cunoașteți pe cineva care va petrece mult timp singur de Crăciun sau care se va simți singur, există lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta. Uneori, cele mai mici gesturi îi pot face pe oameni să se simtă mai puțin izolați: un zâmbet sau o felicitare pentru un trecător, un telefon, un SMS sau o felicitare de Crăciun pentru un prieten cu care nu ați mai avut contact de ceva vreme.

Dar este, de asemenea, important să ne amintim că toți ne putem simți singuri din când în când și că este în regulă să nu ne simțim întotdeauna fericiți și plini de distracție – chiar și de Crăciun.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol