1 martie 2024, 16:37

De la 1 iulie prevenția cancerului se va putea face de la medicul de familie

De sâmbătă, prevenția cancerului se va putea face începând de la medicul de familie. Au fost înființate diverse subprograme pentru bolnavii de cancer, iar ordinul care reglementează înființarea Registrului de pacienți oncologici a fost semnat, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care anunțase că va organiza acțiuni de protest, a precizat că va analiza măsurile propuse și apoi va lua o decizie.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că persoanele care au risc de a face o boală oncologică vor putea fi depistate din timp prin măsuri de prevenție aplicate de medicul de familie.

”Evaluarea riscului oncologic, mai ales la persoanele cu antecedente personale și heredocolaterale sau care au un stil de viață care presupune riscuri legate de apariția bolii oncologice, consiliere pentru modificarea comportamentelor nesănătoase”, a spus Rafila.

S-a stabilit cadrul necesar pentru înființarea Registrului Național al Pacienților Bolnavi de Cancer.

”Organizarea activității de înregistrare a datelor pacienților cu cancer, înființarea centrelor regionale de coordonare metodologică și prevederea că toate unitățile sanitare trebuie să raporteze în acest registru”, a mai spus ministrul.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a precizat că își vor continua demersurile începute împotriva Ministerului Sănătății dacă documentul prezentat nu respectă legea aprobată în parlament.

”Federația nu dorește decât ca Legea 293 să fie respectată ad litteram. Dacă sunt derapaje de la această lege, cu siguranță vom merge mai departe și vom acționa ministerul în judecată”, a declarat Cezar Irimia.

Iar autoritățile din sănătate mai spun că, într-un timp foarte scurt, vor corecta anumite articole din actuala lege care reglementează Planul Național de Combatere a Cancerului, printr-o ordonanță de guvern.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol