22 mai 2024, 8:47

De unde a mai apărut și Omicron? Posibil de la un pacient HIV, crede un cercetător german

Numărul surprinzător al mutaţiilor prezente la varianta Omicron a coronavirusului ar putea semnala faptul că aceasta a apărut prima dată la un pacient cu HIV sau cu o altă formă de imunodeficienţă, a declarat un important expert german în imunologie, citat de Vanguard.

Carsten Watzl, secretar general al Societăţii Germane pentru Imunologie, a spus că acest lucru este atât posibil cât şi probabil, citând constatări similare care au fost publicate în alte cazuri.

Virusul se poate replica timp de mai multe săptămâni la persoanele cu sisteme imunitare slăbite, a precizat Watzl. „În timpul acestui proces, pot exista mutaţii izolate repetate, care pot să nu îi ofere virusului niciun avantaj, dar care ar putea totuşi să continue să se înmulţească ca urmare a eşecului sistemului imunitar de a le controla”, a spus specialistul.

Potrivit lui Watzl, acest lucru ar putea duce la mutaţii suplimentare care, în combinaţie, ar putea reprezenta un avantaj pentru virus.

Comparativ cu tulpina originală a coronavirusului, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, Omicron prezintă un număr neobişnuit de mare – aproximativ 30 – de modificări la nivelul aminoacizilor doar în proteina spike.

Despre unele dintre mutaţii se cunoaşte că sunt asociate cu o transmisibilitate mai ridicată şi cu o evaziune imună mai mare, însă Watzl a subliniat că încă nu este clar ce efect va avea această combinaţie specială de mutaţii.

Numeroşi pacienţi cu HIV din Africa nu beneficiază de tratament adecvat, motiv pentru care sistemele lor imunitare sunt semnificativ slăbite, a precizat Watzl.

Pentru prevenirea răspândirii unor variante ce prezintă la fel de multe mutaţii ca şi Omicron, este importantă identificarea persoanelor imunodeprimate infectate, care trebuie izolate până când nu mai sunt contagioase, a spus el. „Chiar dacă virusul suferă mutaţii severe la o persoană, ceea ce este cu adevărat periculos este transmiterea virusului mutant”, a adăugat specialistul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol