26 aprilie 2024, 23:41

De vorbă cu asistenții medicali din România: „Oamenii merită și trebuie să fie ajutați!”

Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a dnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

Tema acestui an, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, este „Health for All”(„Sănătate pentru toți”). Sănătatea în acest context înseamnă nu doar disponibilitatea serviciilor de sănătate, ci starea completă a sănătății fizice și mintale care permite unei persoane să aibă o viață productivă din punct de vedere social și economic.

Meseria de asistentă medicală implică ani de studii și multă calificare. Aceasta deține diverse acțiuni în sistemul medical: administrarea tratamentelor, intervenții în situații de urgențe, monitorizarea stării pacienților. Pentru a înțelege mai bine rolul acestei nobile profesii, am luat legătura cu Aura Vrabie, asistent medical generalist.

De ce v-ați dorit să vă faceți asistent medical?

Aura Vrabie: „Să fiu sinceră, la început a fost un impuls din partea părinților. După aceea am realizat că este un lucru pe care mi-l doresc și eu, fără să știu prea mult despre această meserie și mai ales ce presupune să fii asistent medical. După 25 de ani vechime pot să spun că nu îmi pare rău că am ales acest drum. Este o meserie frumoasă, nobilă și care îți oferă numeroase satisfacții.”

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă un asistent medical?

„Provocarea cea mai mare a fost când am început să profesez într-o specialitate plină de solicitări. Am avut grijă de pacienți cu afecțiuni foarte grave și pot să spun că asta a fost într-adevăr o provocare. Momentele inedite și întâmplările intense din viața și activitatea mea sunt legate de faptul că la momentul actual îngrijesc bolnavi oncologici. Pot să spun că am întâlnit în ultima perioadă diverse povești în care inevitabil te implici și ești alături de ei pentru că asta ne este meseria. Asta fac și din păcate sunt lucruri care ne fac și pe noi să suferim odată cu ei.

Pe de altă parte, rolul nostru este să îi ajutăm să treacă mai ușor peste astfel de suferințe și asta încercăm să facem în fiecare zi prin activitatea noastră.” 

Ce le recomandați tinerilor care vor să devină asistenți medicali?

„Dacă simt și au această chemare, să o facă! A veni în ajutorul și sprijinul oamenilor este un lucru măreț și îți dă satisfacții. Când te duci, îngrijești și ajuți oamenii în suferință, iar în momentul în care apar și rezultatele, chiar ai o satisfacție majoră. Cine dorește și simte că poate să facă această meserie, să meargă și să o facă pentru că merită. Oamenii merită și trebuie să fie ajutați!”

Foto cover: romania-actualitati.ro


Comentariile sunt oprite pentru acest articol