28 aprilie 2024, 3:22

Depresia, ”citită” în ochi?

Aproximativ una din zece persoane din întreaga lume suferă de depresie, dar nu există biomarkeri aprobați pentru această boală. De obicei, aceasta este diagnosticată cu ajutorul unei evaluări comportamentale. Un recent studiu a constatat însă o corelație între dilatarea pupilelor și simptomele depresive. 

De obicei, atunci când ni se flutură în fața ochilor ceva râvnit, cum sunt banii de exemplu, căile de recompensă din creierul nostru se aprind, iar în aproximativ șase secunde, pupilele ni se lărgesc în anticipare.

Dar acest sentiment de anticipare a recompensei – și dilatarea pupilelor care îl însoțește – lipsește la multe persoane cu depresie clinică, indică un nou studiu.

Cu cât mai multe simptome de apatie au raportat oamenii, cu atât pupilele acestora se dilatau mai puțin atunci când li se oferea șansa de a câștiga o recompensă de 1 euro.

„Reacția redusă a pupilelor a fost vizibilă în special la pacienții care nu mai simțeau plăcere și care au raportat o pierdere de energie”, spune primul autor și cercetător care a analizat datele, Andy Brendler.

Dilatarea pupilelor face parte din răspunsul sistemului nervos la stres sau emoție. Aceasta este declanșată atunci când o parte a trunchiului cerebral, numită locus coeruleus, produce neurotransmițătorul noradrenalină.

La persoanele cu depresie care se confruntă cu anhedonia – sentimente de plictiseală emoțională și lipsă de bucurie, sau incapacitatea de a simți plăcerea din activități fundamentale: mâncat, interacțiune socială, sex – lipsa de dilatare a pupilelor ar putea sugera că acest circuit de recompensă din creier a fost afectat.

„Această descoperire ne ajută să înțelegem mai bine mecanismele fiziologice din spatele apatiei”, spune autorul principal Victor Spoormaker, psiholog și cercetător la Institutul de Psihiatrie Max Planck, din Germania.

În noul studiu, 40 de persoane cu depresie nemedicamentată și 31 de persoane sănătoase au efectuat pe un computer 30 de încercări a trei sarcini diferite. În același timp, dimensiunea pupilelor lor a fost măsurată cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire a ochilor în interiorul unui aparat RMN.

În timpul fiecărei sarcini, ecranul computerului semnala dacă exista posibilitatea unei recompense financiare cu ajutorul imaginilor, iar apoi îi cerea participantului să răspundă în urma unui flash de lumină. Atunci când persoana reacționa cel mai rapid, ecranul computerului afișa recompensa de 1 euro.

Urmărirea ochilor ar putea fi utilă ca test clinic pentru a clasifica persoanele cu depresie în subgrupuri sau pentru a monitoriza răspunsul lor la tratamente, raportează cercetătorii.

Într-un studiu realizat în 2018 pe 46 de oameni fără un diagnostic de depresie, același grup de cercetare a constatat că anticiparea unei recompense monetare a făcut ca pupilele participanților să se dilate în mod constant.

Este important faptul că cele mai recente constatări oferă o replicare valoroasă al unui studiul din 2020 al echipei, care a implicat 41 de persoane cu depresie care nu luau medicamente și 25 de persoane sănătoase, cea mai nouă lucrare aducând eșantionul combinat la 136.

Cercetarea a fost publicată recent, în revista Scientific Reports.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol