26 aprilie 2024, 3:54

Descoperă România. Cascada Urlătoarea, minunea Bucegilor

În România, oriunde mergi cu siguranță vei afla foarte multe legende şi vei descoperi locuri pline de mister. Inventate sau nu, poveștile se transmit de la o generaţie la alta şi rămân mereu la fel de interesante.

Sursă foto: tripbooking.ro

Cascada Urlătoarea este una dintre cele mai impresionante căderi de apă din România. Aceasta se află la altitudinea de 1.100 de metri și este poziționată deasupra Poienii Țapului și la poalele Jepilor.

Cascada din Bucegi este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute obiective turistice din țara noastră. Sute de turiști români și străini ajung zilnic la cascadă pentru a admira spectaculoasa cădere de apă ce atinge o înălțime de 15 metri. Așa cum reiese și din nume, cascada iese în evidență prin vuietul puternic. Cu cât se înaintează către locul unde se află ai impresia că aceasta „urlă” printre copaci și stânci.

Asemenea obiectivelor turistice din România în jurul acestei zone există o poveste de dragoste nefericită dintre o frumoasă tânără a Bucegilor și doi băieți, care frați fiind au prins drag de ea.

Prima versiune a poveștii se poate afla de pe panoul informativ de la fața locului și mai exact. Se spune că fata era fiica Jepilor și cei doi băieți erau ciobănași. „Prin aceşti munţi, o frumoasă păstoriţă, fiică a Jepilor bătrâni, îşi păştea mioarele în vremuri de mult apuse. Doi fraţi ciobănei se îndrăgostiseră de păstoriţă şi prinseră a o urmări pas cu pas, fără însă a şti unul de dragostea celuilalt. Într-o zi neguroasă , ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, au întins braţele spre ciobăniţă. Aceasta, înspăimântată de apariţia ciobanilor, a scos un ţipăt deznădăjduit şi s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascada de argint care cade la infinit, plângându-şi parcă tinereţea. Ciobanii au împietrit pe loc din cauza grozăviei, iar trupurile lor împietrite mai pot fi văzute şi astăzi de-a stânga şi de-a dreapta cascadei”, conform variantei prezentate de Administrației Parcului Național Bucegi.

O altă variantă este povestită de către oamenii locului. O variantă la fel de tristă prin care este făcută cunoscută istoria unei femei sărace ce avea doi băieți. Atunci când aceștia au ajuns la vârsta însurătorii amândoi s-au îndrăgostit de aceeași fată. Aceasta era cea mai frumoasă fată din sat, iar tinerii i-au cerut să aleagă pe unul din ei. Deoarece tânăra nu a putut să se decidă a preferat să plece în munți. La aflarea acestui lucru cei doi frați s-au certat și luptat până la moarte. Atunci când a aflat de tragedia ce a avut loc fata nu a putut suporta durerea și s-a aruncat de pe munte. Din locul unde a căzut a izvorât apa, a cărui sunet puternic reprezintă urletul veșnic al tinerei pentru cei doi băieți. Corpurile fraților s-au transformat în munți respectiv Jepul Mic și Jepul Mare. Povestea este sfârșită de trecerea în neființă a mamei celor doi care de durere s-a transformat într-o pădure ce a cuprins ambii munți pentru a rămâne împreună cu băieții ei pentru totdeauna.

Sursă foto: ziardebusteni.ro

Drumul spre cascadă este marcat cu o bulină roşie şi este unul dintre cele mai ușoare trasee din Bucegi.  În zonă se poate ajunge mergând pe Drumul Naţional 1, mai exact de la telecabina Buşteni. O altă variantă este un traseu marcat ce porneste de la Poiana Ţapului. Acest drum este denumit și „Drumul Regal“ deoarece pe aici obişnuiau să călărească regele Carol I şi, ceva mai târziu, Regina Maria. Drumul face legătura între Castelul Peleş și Cascada Urlătoarea. Traseul spre cascadă poate fi terminat  în cel mult o jumătate de oră dacă plecarea se face din Buşteni.

Sursă foto: 365romania.ro

Aproape peste tot în preajma Cascadei Urlătoarea sunt amplasate panouri care atrag atenția turiștilor despre prezenţa urşilor din zonă. De asemenea, trebuie să se țină cont de existența unei avertizări cu „risc de cădere în gol“, pentru a spori atenția oamenilor să nu se urce pe stâncile abrupte și alunecoase.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol