27 aprilie 2024, 7:28

Descoperă România. Castelul Lazăr, simbol renascentist al nobilimii din Ardeal

În comuna Lazarea din județul Harghita se găsește castelul Lazăr, acesta este unul dintre cele mai impunătoare și uimitoare monumente istorice din întreaga zonă a Ardealului. Numele edificiului provine de la familia de nobili care au reușit construcția acestuia undeva la începutul anilor 1450. Lucrările au fost terminate abia după aproximativ două secole și mai exact în anul 1632.

Sursă foto: visitgheorgheni.ro

Forma actuală a edificiul a fost oferită de către nobilul Lazăr Istvan al IV lea care era reprezentantul regal pentru scaunele Gheorghieni, Ciuc și Cașin. Acesta a ajuns la castel deoarece și-a dorit să-și stabilească reședința în această zonă din Transilvania. Legat de parte arhitecturală aceasta este evidențiată prin stilul renascentist care se îmbină perfect cu zidurile acoperite de cornișă crenelată și pictată în anumite locuri.

Sursă foto: visitgheorgheni.ro

Cele patru bastioane a edificiului reprezintă „piesa de rezistentă” a clădirii deoarece se bucură de un aspect deosebit. Primele trei având elemente caracteristice stilului italian cu diverse inscripții, dar și fresce cu blazoane. Al patrulea bastion este cel mai deosebit deoarece a fost realizat cu șapte laturi, acest lucru făcând-ul inedit dacă facem comparație cu restul. Deși clădirea a beneficiat de-a lungul timpului de ample dotări militare, aceasta nu s-a aflat pe lista construcțiilor strategice, având în principal rol de locuință.

În anul 1707 castelul a fost devastat și apoi incendiat de habsburgi, pentru ca abia la 40 de ani diferență să fie refăcut. Pe aici au fost în trecut și Petru Rareș sau Mihai Vodă, însă construcția a fost distrusă iar. Din aceste motive în cea de-a doua perioadă a secolului XIX edificiul a fost abandonat de stăpâni.

Sursă foto: hotelfilo.ro

Deoarece odată cu trecerea anilor monumentul istoric a fost lăsat în paragină, abia prin anii 80 au fost făcute lucrări pentru restaurarea și reconstrucția acestuia. Astfel clădirea principală a fost reabilitată, iar în ziua de astăzi aceasta este folosită drept loc pentru o galerie de artă. Turiștii care ajung aici pot admira circa 150 de opere de artă plastică contemporană și mai multe picturi care sunt unice.

Sursă foto: turistintransilvania.com

În secolul al XVIII -lea a fost realizată Sala Cavalerilor, aceasta reprezintă o încăpere cu specific renascentist care are pereții decorați cu lampioane create din fier forjat. Tavanul sălii a fost casetat și pictat, iar despre mobilier se știe că este sculptat în stil italian. Scaunele expuse sunt inedite deoarece au pe spătar blazoanele nobililor ardeleni.

Sursă foto: commons.wikimedia.org

În ziua de astăzi localitatea Lazarea, respectiv Castelul Lazăr reprezintă principalul loc de atracție pentru turiștii care traversează zona Ardealului. Mai ales că locul este știut drept unul dintre cele mai însemnate centre pentru creație artistică. În fiecare an aici sunt organizate tabere destinate special procesului de creație. La finalizarea acestora cele mai bune lucrări se bucură de expunerea în galeria castelului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol