27 aprilie 2024, 2:57

Descoperă România. Muzeul de Istorie și Arheologie a Maramureşului cuprinde una dintre cele mai bogate colecții de bronzuri din țară

Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Maramureșului se găsește în complexul de clădiri amplasate în Piața Libertății numărul 15, într-o clădire din anul 1730 care face parte din lista monumentelor istorice, oferind spre vizitare expoziția „Sighetul Marmației-680”.

Expoziția cuprinde mărturiile arheologice și scrise despre orașul Sighet și despre istoria Maramureșului. Aici fiind depuse zeci de unelte din perioada paleoliticului superior, mezoliticului și bineînțeles neoliticului.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

În Muzeul Maramureșului se găsește una dintre cele mai bogate colecții din România păstrată încă din epoca bronzului, mai exact vorbim de aproximativ 140 de bronzuri.

Tot aici sunt prezentate documentele ale vechilor cizmari și tăbăcari din Sighet, iar într-o vitrină de mari dimensiuni este expusă diploma de breazlă a cizmarilor (în original) semnată chiar de Francisc I. O altă atracție a zonei este reprezentată de colecția de arme albe și de foc, dar mai ales de cele două săbii și de junghierul oriental sau de armele capturate de maramureșeni în timpul bătăliei de la Borșa din data de cinci septembrie a anului 1717, atunci când tătarii au pierdut.

Tot aici este prezentată viața economică și social culturală din Sighetul evului mediu și până în anul 1918 prin diverse documente privitoare la înființarea și activitatea pe care o desfășura Asociațiunea pentru cultura poporului nostru din Maramureșul anuli 1861, vorbim aici despre Iosif Man, Hollosy Simon, Tit Bud și așa mai departe.

Sursă foto: 99tour.ro

Un alt spațiu important este alocat documentelor referitoare la Marea Unire din anul 1918 și toate detaliile despre contribuția maramureșenilor la acest mareț act istoric. Pe alte panouri stau mărturie scrieri despre viețile social – culturale și despre învățământul specific perioadei interbelice, dar și foarte multe vitrine cu cărți scrise în și despre zona Maramureșului, sau chiar primul ziar românesc din zonă apărut pe data de șapte decembrie a anului 1818.

Nici ororile din timpul fascismului sau al războiului nu lipsesc, fiind prezentate prin intermediul mai multor documente și fotografii ce au surprins deportările evreilor maramureșeni sau sinagoga arsă de către hortiști atunci când se aflau în retragere.

Tot aici se găsesc mărturii ale administrației române din Maramureș și despre primii ani postbelici, sau imagini din zilele Revoluției din luna decembrie a anului 1989 de la Sighet, expoziția documentar fiind încheiată prin intermediul prezentului și a perspectivelor municipiului.

Sursă foto cover: baiamare.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol