26 aprilie 2024, 23:56

Descoperă România. Palatul Vulturul Negru, simbol al orașului Oradea

În anul 2011 orădenii și-au ales drept simbol al orașului Palatul Vulturul Negru. Acesta a fost construit de către Komor Marcell și Jakab Dezso, unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți din Ungaria de la începutul secolului XX -lea mai ales ca reprezentanți ai stilului lechnerian. Despre denumirea palatului se spune că datează din secolul al XVIII -lea.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Pe actualul amplasament din Piața Unirii se spune că exista în anul 1714 o berărie ce se numea Hanul Vulturul. Ceva ani mai târziu aceeași clădire devenea Primăria Orașului Nou. Fiind extinsă între anii 1753 respectiv 1784 atât în lateral cât și cu un etaj. Însă anul 1836 vine cu un incendiu puternic ce duce la o nouă refacere a edificiului. În anul 1902 deoarece vechea construcție era într-o stare avansată de degradare a avut loc un concurs de idei pentru reconstruirea clădirii. Vechiul hotel a fost cumpărat în anul 1905 de doi avocați și au început demolarea vechii clădiri pentru ca în anul 1907 să ridice noul imobil. Toate acestea pentru ca în anul 1908 la data de 16 noiembrie să se facă recepția lucrărilor.

Sursă foto: hartaromaniei.eu

Aici a funcționat un complex multifuncțional, dar și cel mai mare hotel din Oradea în perioada interbelică. La parterul edificiului spre Piața Unirii exista o cafenea pe nume Coroana. În anul 1909 pe șapte mai a fost deschisă Sala Mare destinată reuniunilor și a găzduit de-a lungul timpului foarte multe concerte și spectacole. Tot în această clădire funcționa cinematograful Vigado și cinematograful Urania din luna noiembrie a anului 1909. Primul etaj era alocat Băncii Maghiare care a devenit după anul 1919 Banca Industria. Partea dinspre strada Vasile Alecsandri era poate cea mai căutată între anii 1908 respectiv 1919 deoarece aici funcționa cabaretul Bonbonniere și într-o sală mai mică era cabaret Blanc, un bar cu specific american, muzică jazz și separeuri.

Sursă foto: oradeainimagini.ro

Clădirea aleasă simbol al orașului ascunde o istorie și o legendă de puțini știută. Despre han se povestește că ar fi fost locul de întâlnire al personalităților vremii printre care se numără împăratul Franz și regina Elisabeta. Alte legende sunt legate de catacombele de sub clădire. În vremea comunistă se spune că acestea erau utilizate de oamenii securității. Această legendă aduce aminte oamenilor de perioada în care Palatul era sortit scufundării din cauza catacombelor pe care este amplasat. Tot despre tunelurile subterane se povestește că ascund o cameră funerară care ar fi fost descoperită în anul 1907 în perioada lucrărilor la ridicarea hotelului.

Sursă foto: ro.pinterest.com

 

În prezent Palatul Vulturul Negru reprezintă una dintre cele mai vizitate și căutate atracții turistice din Oradea, atât pentru multitudinea de magazine pe care le găzduiește cât și pentru culorile vii care-l îmbracă. Trebuie să menționăm și faptul că această clădire este cea mai reprezentativă din punct de vedere arhitectural pentru stilul secession din Transilvania. Își păstrează și în ziua de astăzi ornamentele florale de culori diferite ca o expresie a gândirii artistice din perioada de început a secolului al XX -lea.

Sursă foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol