27 aprilie 2024, 7:19

Descoperă România. Peștera din Valea Rea, în topul celor mai complexe din lume

Una dintre cele mai dificile peșteri din țara noastră se găsește în Valea Rea. Aici există mai exact un întreg complex format din galerii orizontale, puțuri, săli imense și un impresionant curs de apă subteran. 

Despre acestă cavitate subterană se știe că face parte din primele zece peșteri din lume atât din punct de vedere mineralogic cât și prin complexitatea locului. Cu o lungime de aproximativ 21 de kilometri încă de la început locul reușește să surprindă prin masivitatea întregului sistem de avene ce ating adâncimi de până la 120 de metri, conducând spre o sală imensă ce poate fi percepută ca un veritabil muzeu mineralogic. Peștera este amplasată în zona Valea Rea respectiv Cornu Munților la o altitudine de 1350 de metri și foarte aproape de golul alpin pe latura nord vestică a platoului carstic Padiș.

Sursă foto: turismvascau.ro

Locul din subteran a fost descoperit încă din anul 1986 pe când o echipă formată din mai mulți membrii ai clubului de Speologie „Z Oradea” au văzut o gură de aven foarte aproape de golul alpin. Acest loc a fost cercetat însă abia în anul 1987, însă nu în totalitate, ci doar până la o strâmtoare de la minus 29 de metri. Activitățile de exploatare a peșterii au avansat destul de greu de-a lungul anilor, deoarece cercetătorii întâlneau diverse dificultăți pe traseu. De exemplu abia în anul 1990 s-a ajuns până la cota de minus 118 metri. Cel mai mult s-a ajuns până la cota de minus 32o de metri, aici fiind și locul în care au fost găsite cele mai mari cavități, cele din urmă primind și denumiri precum Sala cu Nisip ori Sala Giganților.

Sursă foto: turismvascau.ro

În subteran se găsește și cea mai înaltă cascadă din țara noastră, aceasta poartă denumirea de Cascada Ventilator. Impresionant la căderea de apă este faptul că atinge o înălțime de circa 82 de metri și este formată dintr-o singură bucată. Aici pot fi observate și nenumărate depuneri și prelingeri neimaginat de frumoase despre care se povestește adesea că prin frumusețea lor le pot depăși cu ușurință pe cele de cristalizare.

Sursă foto: adevarul.ro

De-a lungul timpului în acest loc considerat un veritabil muzeu al mineralogiei natural desfășurat pe mai multe galerii specialiștii au descoperit 37 de minereuri dintre care șase erau necunoscute până atunci, iar alte 23 în diverse speleoteme. Forte important este faptul că peștera nu poate fi vizitată fără echipament special de protecție.

Sursă foto cover: turismvascau.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol