27 aprilie 2024, 1:51

Descoperă România. Lacul Ursu, redeschis pentru vizitatori. Vezi care sunt efectele heliotermiei

Lacul Ursu din stațiunea Sovata, singurul lac helioterm din Europa, județul Mureș și-a deschis porțile. Majoritatea oamenilor doresc să ajungă aici întrucât se spune că apa este una benefică pentru oamenii care suferă de probleme dermatologice, ginecologice, reumatice, sau de afecțiuni ale căilor respiratorii. 

Sursă foto: 24life.ro

Lacul deține trei recorduri precum, cea mai mare acumulare de apă heliotermă din lume, singurul astfel de loc înconjurat de vegetație și nu în cele din urmă singurul lac natural despre care știm cu exactitate când a luat ființă, mai exact pe data de 27 mai în anul 1875 când a avut loc o prăbușire de teren.

Sursă foto: ardealnews.ro

Lacul Ursu este amplasat la circa 502 metri altitudine chiar pe un munte de sare. Suprafața totală a acestuia este de 40.235 metri, adâncimea de aproximativ 18,10 metri, lățimea de 170 metri, iar salinitatea medie ajunge la 250 de grame pe litru. Lacul este inclus și pe lista monumentelor naturale ale țării noastre.

Sursă foto: realitatea.net

Despre temperatura apei se știe că atinge și 40 de grade la un metru jumătate adâncime, iar la marea deschidere oamenii prezenți au sărbătorit și Ziua Mondială a Îmbăierii. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că datorită efectului de heliotermie, lacul are nevoie de două ore de repaus.

Sursă foto: radiocluj.ro

Acest lucru este necesar întrucât straturile de apă dulce și sărate au nevoie de timp pentru a se reașeza și a oferi cele mai optime rezultate. Există chiar și o pancartă pe care este scris următorul mesaj: „Pentru protejarea lacului SCĂLDATUL ÎN LAC INTERZIS ÎNTRE ORELE 13:00 – 15:00”.

Sursă foto: marieclaire.ro

Sursă foto cover: punctul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol