27 aprilie 2024, 8:05

Descoperă România. Satul de marmură din Alun

Așezarea din România ce a fost supranumită „satul de marmură” este unică în europa. În satul Alun din Munții Poiana Ruscă se poate ajunge ușor, principalul punct de reper este dat chiar de un drum de culoare albă realizat în totalitate din marmură. Acest drum traversează valea mergând în paralel cu șoseaua asfaltată ce duce spre satul Bunila. Chiar dacă drumul a fost realizat în urmă cu mai bine de jumătate de secol, acesta a rămas intact și fără urme specifice deteriorării.

Sursă foto: tripmondo.com

Pe vremuri la intrarea în Alun exista o carieră care le aducea localnicilor mândrie, dar și bogăție. Casele împreună cu fundațiile și beciurile sunt considerate ca fiind mai scumpe decât o locuință de lux, iar biserica ortodoxă din sat respectă același tipar.

Sursă foto: trilulilu.ro

Preotul din sat vorbește despre necesitatea construirii drumului deoarece era important pentru cariera de marmură. „Drumul a fost construit în anii 63-64 și nu a fost asfaltat pentru că ar fi costat foarte mult. Era însă nevoie de el pentru a transporta marmura din cariera de la Alun la fabrica din orașul Simeria. Și pentru că în zonă nu era altfel de piatră pentru un pavaj care să reziste la camioanele de transport, s-a hotărât ca drumul să fie construit din bucăți de marmură extrase din cariera aflată la intrare în sat„, menționează preotul Stencoane pentru adevărul.ro.

Sursă foto: ideipentruvacanta.ro

Deși în satul Alun mai trăiesc puține familii, casele ridicate undeva în jurul anilor 50 impresionează și astăzi prin aspectul ieșit din comun. Biserica ridicată între anii 1937 respectiv 1939 este poate cea mai spectaculoasă construcție din zonă, deoarece poate fi observată din orice punct al satului și este realizată în proporție de 100% din marmură.

Sursă foto:
romanialibera.ro

Chiar dacă a fost dat uitării satul Alun poate fi readus la viața agitată de altădată dacă se va pune iar în valoare cariera de marmură. În ultimul timp există și două organizații neguvernamentale care și-au propus ca principal scop salvarea acestui sat și de ce nu scoaterea din anonimat. Aceste lucruri fiind posibile prin diverse acțiuni, dar și prin oamenii interesați de frumusețea locurilor. Există și o a doua variantă de reanimare a satului văzută de puținii locuitori prin redeschiderea carierei de marmură. Satul Alun din Ținutul Pădurenilor este un loc ce trebuie văzut și nu povestit. Experiența fiind una parcă desprinsă din povești cu neobișnuite case și o biserică unicat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol