26 aprilie 2024, 20:37

Descoperă România. Vechi clădiri romane, gata să fie vizitate

Castrul roman Jidava-Campulung este amplasat în cartierul Pescăreasa chiar la intrarea din partea sudică a municipiului Câmpulung, cea estică a șoselei Pitești-Câmpulung și Râul Târgului. Așadar, castrul mare din „lidova” este considerat cea mai importantă și bine păstrată construcție de ordin militar  din zona, dar și unica realizată din piatră.

Sursă foto: muscel-info.ro

Chiar dacă nu se cunoaște numele antic al castrului, odată cu retragerea aureliană și mai apoi perioada marilor migrații au fost transformate treptat în cenușă majoritatea operelor arhitecturale, dar și edilitare ale antichității. Astfel, în perioada evului mediu oamenii din zonă sau călătorii Câmpulungului au rămas mereu impresionați de zidurile strajnice ale castrului.

Sursă foto: muscel-info.ro

Castrul de la Jidova s-a păstrat de-a lungul timpului drept unul dintre cele mai bine conservate locuri din Dacia. Datorită cercetărilor arheologice care s-au întins pe circa 13 decenii și care au fost dublate mai apoi de lucrări de restaurare și consolidare riguroase s-a creat un model autentic de consecvență. Prin toate acestea s-a încercat defapt în permanență apropierea oamenilor de monumentele antichității.

Sursă foto: muscel-info.ro

În ziua de astăzi în muzeul de sit în care a și fost transformat castrul se pot obseva pe lângă zidul puternic de piatră și porțile impresionante, turnurile adiacente, vechea locuință a comandantului, clădirea în care locuiau ofițerii, magazia unde erau ținute proviziile pentru hrana soldaților, inovatorul sistem pentru încălzire specific tehnicii romane și multe altele. Tot de la Jidova vine și o veche atestare a trupelor militare din armata imperială romană care au activat în acest castru. Mai precis este vorba despre o trupă auxiliară formată din luptători veniți din zona Commagena, o regiune din Siria.

Sursă foto: muscel-info.ro

În expoziția deschisă în anul 1970 sunt cuprinse obiecte ce au fost găsite în urma cercetărilor arheologice precum piese din ceramică, adică opaițe, fragmente de țigle cu diverse inscripții, cărămizi, amfore, mozaic, sau arme asemenea săgeților, cuțitelor, vârfurilor de săgeți, ori accesorii specifice militarilor și așa mai departe.

În Castrul roman Jidava-Campulung sunt păstrate și astăzi o parte din vechile clădiri romane, pe zona sudică se poate observa turnul refăcut de curtină, turnurile de la poarta principală de acces, turnul semirotund de la colțul sud-vestic, dar și restul turnurilor de la porțile din nord, vest și est.

Sursă foto cover: muscel-info.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol