25 februarie 2020, 8:44

Descoperire importantă la 4000 de ani lumină de Pâmânt. Ce oraș din România dă numele unei stele

Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan” a descoperit o stea aflată la o distanță de 4000 de ani lumină de Pământ. Astrul ceresc va purta numele Barlad V1.

În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile PârvanBârlad, a fost descoperită în premieră pentru instituţia noastră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1”, se arată într-o postare a observatorului, potrivit sursei citate.

Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019 și raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Stelele variabile sunt cele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior, prezintă libertatea.ro.

Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute. Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus”, spun oamenii de știință.

După descoperirea din 10 februarie 2015 a Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, aceasta este a doua ca importanță.

sursa foto: livearad.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.