30 aprilie 2024, 13:02

Despre fenomenul frontierist din anii comunismului românesc, duminică, la TVR1, la emisiunea ”Miturile comunismului”

În perioada comunistă, mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat. Despre un fenomen încă tabu pe agenda publică, în ediţia de duminică, 14 aprilie, a emisiunii „Miturile comunismului”. De la ora 18.00, la TVR 1.

Fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă sau fenomenul frontierist… Duminică, la „Miturile comunismului”, Irina Luca şi invitaţii ei  vorbesc despre un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist – un capitol sângeros al istoriei noastre recente în care mii de fugari, prinși, au fost împușcați sau torturați în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democrație, nimeni nu a fost găsit vinovat. Urmărim „Miturile comunimului” la TVR 1, pe 14 aprilie, de la ora 18.00.

Despre sacrificiul celor care au încercat să scape dintr-un stat totalitar amintesc doar o statuie de la Orșova și cimitirele de pe cealaltă parte a Dunării, în care mulți au fost îngropați fără piatră de mormânt.

Cei care au reușit să plece sunt astăzi cetățeni ai lumii, iar cei care s-au întors după ’90 au reticențe în a mărturisi.

De ce se întâmplă asta și dacă sunt șanse ca statul român să recunoască acest fenomen și să plătească compensații, aflăm duminică, 14 aprilie, de la Irina Luca și invitații ei: Marina Constantinoiu, jurnalistă la site-ul editiadedimineata.ro, a creat împreuna cu colegul ei Istvan Deak o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist; iar Cătălin Popescu, al doilea invitat, vine cu o poveste tulburătoare despre cum a reușit să treacă Dunărea înot într-o noapte fără stele din vara lui 1989.

Discuțiile din platou completează fragmentele din documentarul „Granița morții”, semnat de Cătălin Apostol, istoria tulburătoare a unor oameni care voiau să scape dintr-o țară care semăna tot mai mult cu o pușcărie îngrădită cu sârmă ghimpată.

Moderator: Irina Luca

Jurnalist: Cătălin Apostol

Producător: Mimi Necula

„Miturile comunismului” este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent şi viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie…

PUTEȚI URMĂRI EMISIUNEA AICI:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol