28 aprilie 2024, 17:21

Deva găzduiește competiția națională de baschet pentru persoane cu dizabilități intelectuale

Peste 200 de persoane cu dizabilități intelectuale vor participa, la data de 16 octombrie, la Competiția națională sportivă de baschet și traseu aplicativ, intitulată LIDERI PRIN SPORT.

Competiția va avea loc la sala de sport a Colegiului Național Decebal din Deva.

Evenimentul LIDERI PRIN SPORT este organizat de Fundația Special Olympics din România împreună cu Asociația Club Sportiv Decebal Deva, alături de voluntarii din cluburile Leo din rețeaua Lions Club International.

Potrivit organizatorilor, la competiția națională vor concura sportivi cu dizabilități intelectuale care provin de la cluburi sportive, organizații neguvernamentale și școli speciale din Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.

Este vorba despre copii și tineri care desfășoară pe parcursul anului antrenamente la cluburile sportive din orașele lor, unde fac baschet, fitness, gimnastică, înot, karate, scrimă și alte sporturi.

Astfel, participanții la Competiția națională ce se va desfășura la Sala de sport a Colegiului Național Decebal din Deva vor parcurge un traseu aplicativ cu elemente de fitness și vor exersa abilități individuale la baschet.

Tinerii vor avea ocazia să evolueze în fața publicului, care va fi format din mentori, însoțitori, antrenori, voluntari și staf de la Special Olympics România.

„Competiția Națională de la Deva își propune să creeze un cadru competițional adecvat pentru activități sportive adaptate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Este un nou demers prin care Fundația Special Olympics din România încurajează această categorie de persoane să facă sport, pentru a-și dezvolta abilitățile fizice și sociale, a-și îmbunătăți sănătatea, a deveni mai independenți, a-și face prieteni.

În general persoanele cu dizabilități din România nu fac sport, dar experiența noastră de aproape 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului în incluziunea socială a acestei categorii”, a declarat Gabi Mihaela Comănescu, managerul proiectului.

Proiectul „LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe din România.

Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România. Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Fundaţia Special Olympics din România ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate în care toate abilitățile sunt recunoscute și apreciate.

Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva prejudecăților sociale, a segregării și intoleranței.

În ultimii 20 de ani, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol