4 decembrie 2021, 3:24

Dieta care îmbătrânește creierul. Un STUDIU care se întinde pe 20 de ani!

Sunt alimente care ne fac bine și unele…de care nu prea ar trebui să profităm. În mare știm cu toții despre ce e vorba. Un studiu vine însă să ne lămurească că unele alimente și asocieri de alimente ne duc mai aproape de Alzheimer. Faceți cunoștință cu dieta care îmbătrânește creierul.

Studiul, publicat în luna ianuarie în „Alzheimerʼs&Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association”, arată pericole serioase pentru sănătate asociate consumului unor anumite alimente sau folosirii unor anume combinații.

Este vorba, în general, de alimentele dulci, prăjite și procesate despre care se știa că pot frâna progresele dintr-o dietă.

Un nou studiu scoate în evidență pericolele asociate acestui obicei, relatează Yahoo Life.

Dieta care îmbătrânește creierul. Dieta occidentală vs dieta mediteraneană

Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase.

Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constând în legume, fructe, cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, semințe, zazavaturi și limitând celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tânăr, au spus oamenii de știință.

Cei 5.001 participanți au respectat un regim mediteranean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani li s-a cerut să completeze un formular cu detalii despre frecvența consumului a 144 de alimente.

Cercetătorii au constatat că „particpanții cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneană, totodată limitând alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanții mai înclinați spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.

Dieta care îmbătrânește creierul. Ce ziceți de DASH?

Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), spune unul dintre autorii studiului – dr. Puja Agrawal, epidemiolog nutriționist și profesor la departamentul de medicină internă la Rush Medical College din Chicago:

Alte studii au arătat că prăjelile, carnea roșie și procesată, consumul de cereale diverse sunt asociate cu inflamație mai mare și declin cognitiv mai rapid la vârste mai avansate. Cu cât mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietă, cu atât mai bine va fi pentru corpurile și creierele noastre care îmbătrânesc”, spun el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.