26 aprilie 2024, 16:43

Pro și contra: postul folosit ca dietă. Cât de sănătos este să ajungi de la tradiție religioasă la corpul perfect

În ziua de astăzi cuvântul „dietă” a devenit un obicei în viața oamenilor, în special a femeilor, motivul principal fiind complexele formate în legătură cu aspcetul fizic. În 2019 nimeni nu mai este fericit cu corpul lui, ești ori prea slab ori prea gras, ori n-ai forme ori ești voluptuos, standardele după care ne formăm mentalitatea și fizicul depășesc orice limită. Punctul în care am ajuns pentru a mulțumi societatea sau pentru a dovedi ceva este absurd, toate aceste diete care, practic, ne spun: Nu mai mânca! au ajuns un ghid de supraviețuire pentru oameni. În apropierea sărbătorilor, majoritatea persoanelor încep să țină post, o tradiție religioasă care ne impune să ne abținem de la anumite tipuri de mâncare, iar în acest obicei mai multe persoane văd o modalitate de slăbi. Așadar este un lucru bun să ne folosim de acest obicei pentru a pierde câteva kilograme?

Postul, deși nu este menționat în Biblie este modalitatea creștinilor de a se apropia de divinitate, de a se purifica spiritual. Tradiția  aceasta a fost menționată în Vechiul Testament, unde Iisus Hristos ar fi postit și s-ar fi rugat timp de 40 de zile și 40 de nopți, iar exemplul său ar fi fost urmat de apostoli înaintea oricărei misiuni în care plecau. Detaliile precum durata și asprimea postului nu au fost stabilite decât mult mai tărziu, Biserica fiind cea care a luat măsuri în acest sens, relatează  crestinortodox.ro.

Alimentație, disciplină și echilibru

De ce ar fi un lucru bun să ținem post pentru a avea o siluetă „perfectă”? În primul rând, pe lângă faptul că ne ajută să pierdem din greutate sau să ne menținem silueta,urmând anumite reguli și fiind motivați să ajungem la un anumit număr de kilograme, ne disciplinăm atât mintea, cât și corpul. În plus, prin respectarea postului, care are rădăcini religioase, ne apropiem de divinitate, stabilim o relație spirituală sănătoasă pentru psihicul nostru. Există mai mulți specialiști care recomandă postul pentru a pierde câteva kilograme, dar doar dacă există o relație echilibrată între minte și corp pentru a preveni orice problemă.

Spre exemplu, un medic din Germania, Raphael Perez, este un susținător al acestei diete și îl recomandă doar dacă oamenii sunt echiliobrați pe plan mental și spune că: „Postul este un instrument de eliminare a toxinelor, care îţi permite să te simţi mai bine în propriul corp, să ai mai multă energie. Mulţi oameni au probleme la nivelul intestinelor, suferind de balonări, gaze, iritaţii, constipaţie, diaree (…) După ce ai ţinut post, te simţi mai bine”, afirmă ziaruldeiasi.ro.

Dezavantajele postului ca dietă

Cu toate că acest obicei are o latură pozitivă este totuși o idee bună? Postul ne limitează destul de mult alimentația, pe o perioadă destul de lungă, acest lcuru nefiind recomandat deoarece hrana are o contribuție mare în evoluția noastră fizică și psihică, în dispoziția noastră și ne influențează activitatea de zi cu zi. Mai mulți specialiști în domeniu afirmă că alimentația este cel mai important factor în sănătatea oamenilor, reginamaria.ro susține că:” Multe alte alegeri alimentare pe care le faci îți afectează atât durata cât și calitatea vieții. În special, este important să nu mănânci mai multe calorii decât arzi în fiecare zi”. 

De asemenea, este cunoscut faptul că o alimentație sănătoasă influențează starea noastrăm de sănătate, kar părin aceste limite și restricții sunt pierdute foarte multe vitamine și proteine vitale. Există, desigur, persoane din domeniul medical care nu ar recomanda și nici nu ar încuraja o persoană să recurgă la post pentru a a slăbi. Nutriționistul francez Pierre Azam este împotriva acestui nou trend, explicând că: „Repetarea postului şi săptămânile întregi de postit fragilizează organismul”, conform csid.ro.

Postul presupune să te abții de la anumite feluri de mâncare și de la diferite băuturi, dar trebuie să fie menținut și un comportament pașnic, să fii „zen”, să nu greșim față de Dumnezeu sau față de cei din jurul nostru. Astfel, se arătă că adevăratul scop al postului nu este de a slăbi, ci de a ajuta o persoană să fie echilibrată în toate privințele prin apropierea față de Dumnezeu. O alimentație sănătoasă are mai multe beneficii atât pe plan interior, cât și pe plan exterior, iar dacă o persoană este determinată să slăbească cea mai potrivită alegere ar fi să apeleze la un nutriționist ce îi poate oferi o dietă corectă.

Sursă foto:

Health.Harvard

Stirescu

Zendiet

istockphoto


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol