23 iunie 2024, 11:48

Dieta premierului Rishi Sunak. Consumă doar lichide timp de 36 de ore. Ce spun experții

Încă o dietă, la modă, pentru că e promovată de/cu celebrități. De data aceasta vorbim de premierul Marii Britanii, Rishi Sunak (43 de ani).

Lichide timp de 36 de ore

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak consumă doar apă, ceai sau cafea neagră duminica, de la ora 17.00, până marți, la ora 5.00, deoarece această dieta ar putea avea efecte benefice împotriva îmbătrânirii, dar poate ajuta și la repararea ADN-ului, notează The Guardian.

Perspectiva unei zile de luni în care să nu existe mic dejun, prânz și cină este suficientă pentru a indispune pe majoritatea oamenilor. Dar nu și pe Rishi Sunak, care face asta în fiecare săptămână în timp ce guvernează țara, iar experții spun că ar putea aduce beneficii.

O sursă apropiată primului ministru a declarat pentru Sunday Times că Sunak ține un un post de 36 de ore la începutul fiecărei săptămâni, consumând doar apă, ceai sau cafea neagră duminica, de la ora 17.00, până marți, la ora 5.00.

Versiune a dietei 5:2

Această practică ar putea fi asemănată cu tipul de regim extrem susținut de specialiștii în tehnologie din Silicon Valley, dar Adam Collins, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Surrey, a precizat că abordarea lui Sunak este, în esență, o versiune mai strictă a popularei diete 5:2. , în care oamenii se limitează la a consuma doar 500-600 de calorii de două ori pe săptămână.

Cu toate acestea, James Betts, profesor de fiziologie metabolică la Universitatea din Bath, a subliniat că o dietă cu calorii restrictive nu pune corpul într-o stare de post, spre deosebire de abordarea de 36 de ore a lui Sunak.

O astfel de abstinență înseamnă că organismul își epuizează depozitele normale de energie.

„În esență, ceea ce faceți este să determinați organismul să treacă de la utilizarea carbohidraților fundamentali pe post de combustibil la utilizarea grăsimilor ca resursă de energie în acea perioadă de 36 de ore”, a spus Collins.

Pro și contra

Collins a spus că a făcut propria sa cercetare, comparând oamenii care au ținut post timp de 36 de ore, pe cei care au urmat o dietă cu restricții calorice pentru aceeași perioadă de timp și pe cei care au mâncat în mod normal, au găsit dovezi ale unui răspuns al organismului la doza primită. Cu alte cuvinte, cu cât este mai strict postul, cu atât mai mare este trecerea de la arderea carbohidraților la utilizarea grăsimilor deși Collins a adăugat că acest lucru induce o intoleranță temporară la glucoză.

Un post precum cel pe care îl întreprinde Sunak, a remarcat el, ar putea aduce „flexibilitate metabolică”, capacitatea organismului de a comuta între combustibili. Acest lucru, a spus Collins, poate duce la „reziliență metabolică”, cu alte cuvinte, o capacitate mai bună de a face față presiunilor dietei și stilului de viață modern, fie că este vorba de perioade de supraalimentare, inactivitate sau stres.

Autofagie

Există, de asemenea, dovezi că postul poate declanșa autofagia, un proces pe care Collins îl aseamănă cu curățenia de primăvară. „Celulele tale încep să descompună componentele celulare și apoi să recicleze acele componente pentru alte lucruri”, a spus el, adăugând că acest fapt ar putea fi de ajutor pentru a explica unele dintre beneficiile aparente ale postului pentru încetinirea îmbătrânirii și repararea ADN-ului.

Studiile sugerează că, cu cât persoanele cu diabet de tip 2 postesc mai repede, cu atât sunt mai mari șansele lor de a-și inversa boala.

Cu toate acestea, Collins a remarcat astfel de efecte, precum și afirmațiile că postul poate duce la o viață mai lungă, s-au bazat în mare parte pe cercetări care au implicat animale precum rozătoarele, care sunt adesea supuse echivalentului unui post și mai lung.

„Nu sunt sigur că poți obține acele efecte cu doar un post de 36 de ore o dată pe săptămână”, a spus el.

Beneficii

Betts a fost de acord. „Există o mulțime de beneficii care derivă din fapătul că organismul consumă grăsimea pe post de combustibil, dar multe dintre cercetări nu au fost realizate pe oameni. Deci nu vedem beneficii substanțiale pentru sănătate, cu siguranță nu pe termen scurt”, a spus el.

Betts a adăugat că, deși postul ar putea ajuta la pierderea în greutate, ar putea avea și efecte mai puțin plăcute, cum ar fi pierderea mușchilor. „Și poți avea tendința de a fi puțin inactiv din punct de vedere fizic și în timpul postului, pentru că pur și simplu nu ai nivelurile de energie pentru asta”, a spus cercetătorul.

Sunt de luat în considerare și efectele cognitive.

În timp ce Collins a remarcat că trecerea la arderea grăsimilor produce cetone, substanțe asemănătoare celei pentru îndepărtarea ojei de pe unghii, care au fost legate de o acuitate mentală crescută și o suprimare a apetitului. Collins a adăugat că nu este clar dacă Sunak va vedea astfel de beneficii.

Chiar [după] 36 de ore de post, nivelurile de cetone nu vor fi foarte ridicate”, a spus el.

Un post care “nu e pentru toata lumea”

Betts a spus că propria sa cercetare, în care oamenii nu mănâncă de luni până vineri, a sugerat că ar putea dura câteva zile pentru ca beneficiile cognitive să se fie resimțite.

Ceea ce așteptați este ca cetonele să își îndeplinească rolul”, a spus el. „Treizeci și șase de ore [de post] este o perioadă lungă de timp, dar sunteți pe cale să ajungeți la punctul în care ați putea începe să vă simțiți mai alert și energizat.”

Collins a adăugat că regimul lui Sunak nu este pentru toată lumea, menționând că cei cu alimentație dezordonată sau care sunt însărcinate nu ar trebui să încerce dieta, în timp ce și persoanele cu diabet ar trebui să fie precaute. Cu toate acestea, el a spus că intoleranța temporară la glucoză ar putea aduce beneficii persoanelor cu pre-diabet prin creșterea sensibilității la insulină.

Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a tras și el un semnal de alarmă

„Dacă oamenii decid să accepte [postul], ei trebuie să încerce să nu compenseze prin mâncare excesivă în restul săptămânii”, a spus el.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol