7 decembrie 2024, 23:02

Dieta vegetariană este asociată unui risc mai mare de depresie

Două studii susțin că dieta vegetariană este asociată unui risc mai mare de depresie, riscând, la rândul lor, să lase perplecși cititorii. Unul este o meta-analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Bochum din Germania, scrie IFL Science. Celălat, un studiu brazilian privind sănătatea adulților, citat de medscape.com.

Cercetarea din Germania, care a fost realizată pe aproape 50.000 de persoane, întărește constatările unor studii anterioare care au legat renunțarea la carne cu o probabilitate mai ridicată de depresie însă motivele fenomenului rămân în continuare necunoscute.

Pentru a identifica o potențială corelație, cercetătorii germani Sebastian Ocklenburg și Jette Borawski au realizat o meta-analiză pe scară largă asupra studiilor publicate care au comparat indicatorii privind depresia ale unor persoane vegetariene și ale unora care consumă carne.

După eliminarea datelor duplicat în analiză au rămas 8.057 de vegetarieni și 41.832 de persoane non-vegetariene.

Deși eșantionul a fost mare, mulți dintre participanți au provenit din țări similare astfel că diversitatea studiului este relativ scăzută.

Cercetătorii au folosit apoi un program de statistică pentru a analiza multitudinea de studii pentru a găsi suficiente date considerate relevante.

Experiența socială vegetariană, un posibil motiv

Potrivit studiului brazilian, persoanele care urmează un mod de viață vegetarian au de circa două ori mai multe episoade depresive decât cele care consumă carne.

Incidența puternică a depresiei la vegetarieni nu este cauzată de nutriție, ci probabil de mai mulți factori, inclusiv experiența socială vegetariană. Depresia însăși poate crește probabilitatea de a deveni vegetarieni sau vegetarianismul și depresia pot fi asociate culpabilității de factori implicând industria cărnii, potrivit studiului brazilian.

Adoptarea unui regim vegetarian ar putea afecta relația cu alții și implicarea în activități sociale și ar putea fi asociată cu tachinări sau alte forme de ostracizare socială, mai susține studiul.

Speculații privind cauzele depresiei în rândul vegetarienilor

După analizarea tuturor datelor oamenii de știință au descoperit o creștere semnificativă a indicatorilor legați de depresie în rândul persoanelor vegetariene comparativ cu cele care consumă carne.

Cercetătorii subliniază însă în lucrarea pe care au publicat-o că nu vor să tragă concluzii pe baza rezultatelor, nefiind clar dacă legătura este una cauzală provenită de la dietă sau dacă persoanele depresive au o probabilitate mai ridicată de a alege o dietă vegetariană.

De exemplu, într-unul dintre studiile incluse în analiză rezultatele arată că adesea persoanele cu simptome de depresie au renunțat la carne după apariția acestora, sugerând că legătura nu este una cauzală.

Acesta sugerează că depresia ar putea face unele persoane mai atente privind ceea ce consumă sau că depresia ar putea duce la o empatie mai ridicată față de animale.

Însă acestea sunt doar speculații în momentul de față. Acum că au stabilit această legătură, cercetătorii vor să realizeze mai multe studii pentru a înțelege natura sa.

Primul pas ar fi includerea mai multor țări în studii întrucât multe din acestea au fost realizate într-un număr mic de țări.

Sursa foto: pexels.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol