28 mai 2023, 14:33

Din cauza secetei, Lacul Sărat a fost alimentat cu apă dulce din Dunăre

Din cauza secetei de anul trecut, Lacu Sărat, din statiunea Lacu Sarat, judetul Brăila, a fost alimentat cu 400.000 metri cubi de apă dulce adusă din Dunăre prin canalele de irigaţii ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Dacă nu se făcea această alimentare timp de două luni, în vară lacul ar fi rămas fără apă, cum s-a mai întamplat în anul 2019, relatează Radio România Actualități.

ANIF a început alimentarea din luna martie, pentru ca operațiunea să fie gata până când va începe irigarea culturilor agricole.

Până va crește nivelul apei, pe crusta de sare din cuveta lacului unii amatori de senzații tari au făcut întreceri cu ATV-ul, precizează obiectivbr.ro.

Cauzele care au condus la scăderea în ultimii ani a pânzei de apă freatică ce alimentează Lacurile Sărate 1 şi 2, din staţiunea cu acelaşi nume nu sunt încă pe deplin elucidate.

Dacă în alți ani, secetoși, s-a aruncat vina pe nivelul scăzut al Dunării, cu care cuvetele celor două lacuri sunt legate pe principiul vaselor comunicante, iată că în această primăvară, deși fluviul are un debit destul mare, Lacul Sărat se menține la cote scăzute. Așa se face că responsabilii din stațiune și autoritățile județene au luat deja decizia de a alimenta lacul 1, cel din stațiune, cu apă adusă din Dunăre, prin canalele de irigații.

Așa se procedează de câțiva ani, în sezonul cald, în ciuda opiniilor contradictorii privind influența apei aduse direct din fluviu, pe la suprafață, asupra calității terapeutice a apei din Lacu Sărat 1, scrie obiectivbr.ro.

Sursa foto: obiectivbr.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol