26 aprilie 2024, 15:50

Dirijorul Filarmonicii ”George Enescu”, Camil Marinescu, a murit de COVID-19. S-a luptat trei săptămâni cu virusul

Unul dintre cei mai apreciați șefi de orchestră români, dirijorul Camil Marinescu s-a stins din viață astăzi, 27 iulie, la Spitalul Victor Babeș din capitală, în urma complicațiilor date de virusul Covid-19, anunță romania-muzical.ro.

Avea 55 de ani

Camil Marinescu, în vârstă de 55 de ani, a murit, luni, după ce, timp de trei săptămâni, a stat în spital, fiind diagnosticat cu COVID-19. Anunțul morții sale a fost comunicat de fratele său, Ciprian Marinescu, în pagina de Facebook.

„Iubitul meu frate, Camil Marinescu. Din păcate după o lupta de trei săptămâni cu virusul COVID-19 , iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am. Dumnezeu să-l odihnească in Pace!”, a scris Criprian Marinescu, potrivit europafm.ro.

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de fagot, relatează fge.org.

La dirijat era discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux.

A studiat și predat fagotul la facultate

A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti.

Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania.

Începând cu 2002 Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Teatru liric și repertoriu simfonic

Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriu simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk – Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig.

Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia este prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka.

Diversitate de repertoriu

Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului – de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz – dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume.

Camil Marinescu desfăşura şi o activitate pedagogică susţinută, ce includea cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Din stagiunea 2012 – 2013 Camil Marinescu era dirijor principal la Filarmonica “George Enescu” din București.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol